Сергей Станишев: Има възможност за повече приходи в държавата, а правителството предлага дефицитен бюджет

В пицария „Ало-о-о - Ало-о-о!" десерт не се предлага, защото кацата с мед не е за всички   След толкова много месеци, в които се говореше, че на всяка цена бюджетът ще бъде балансиран, той не е балансиран

В пицария „Ало-о-о - Ало-о-о!" десерт не се предлага, защото кацата с мед не е за всички

 

След толкова много месеци, в които се говореше, че на всяка цена бюджетът ще бъде балансиран, той не е балансиран. Това, което ни се представя като бюджет, е с дефицит. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев по време на второто четене на проекта за Бюджет 2010. Лидерът на социалистите изтъкна, че предложението на БСП за увеличение на приходната част се основава на точни параметри и изчисления. Всеки ден министър-председателят открива нови обекти, които са финансирани със средства от предишното правителство, заяви още Станишев.

Според председателя на Коалиция за България намаляването на осигурителната тежест за бизнеса трябва да се преосмисли, защото това няма да подкрепи бизнеса, а ще създаде тежест в бюджета. Станишев беше категоричен, че трябва да се предвидят повече средства за образованието и за местната политика. Той смята, че е нереално да се планира спад с 2 процента на БВП, при условие, че макроикономическата обстановка се подобрява и има изготвен антикризисен план от предишния кабинет. Лидерът на БСП заяви, че има възможност за повече приходи в държавата.

В бюджета на мнозинството няма политика. Няма антикризисна политика, няма политика за намаляване на ефекта от кризата върху социалнослабите, няма мерки за предпазване на икономиката. Това заяви Румен Овчаров. Той призова да не се започва реформата в здравеопазването под съветите на Иван Костов, защото те са хората, които докараха здравеопазването до това положение. Проблемите на здравеопазването не са лекарски, те са управленски, каза още Овчаров. Депутатът попита защо се приемат  бюджети, след като Министерството на финансите ще може да си ги променя когато си поиска и както си поиска. Бюджетът е заради това, за да не се излиза от рамките му, заяви Овчаров.

Депутатът от Коалиция за България и бивш финансов министър Пламен Орешарски призова за конструктивен дебат в пленарна зала. Той посочи, че неизпълнението на приходите, което инкасират всички 27 страни от Европейския съюз в условия на криза се представя като „опукани пари".

В парламента социалистите раздадоха брошури на пицария „Ало-о-о - Ало-о-о!". На брошурата е ликът на финансовия министър Симеон Дянков, който е определен като главен готвач в пицарията. Мотото на пицарията е „Нямате хляб?! Яжте пица!". В менюто са изброени няколко пици в раздел „Големи амбиции в малки пици": „Проектобюджет - дългоочаквана пица с лековат вкус"; „Антикриза - заблуждаваща пица с тежък вкус"; „Административна реформа - постна пица с гръмко име". В раздел „Основните пици" са записани: „Социална диета"; „Здравословен глад"; „Селска чест"; „Общинска постна"; „Детска радост". В раздел „Любимите пици на собственика" са записани: „Грешката на готвача"; „Пица за гладници" и „Пица с дивеч на горски дърва и античен сос".
Телефонът за доставки е: 01/ 98 59 2001.

На гърба на менюто е записано: „Не дразнете главния готвач, защото е леко нервен по рождение. Собственикът е чувствителен и приема само похвали. Запазва си правото да прилага физическа сила, ако е недоволен от клиентите. В краен случай - може да ги даде и на прокурор. Десерт - няма! Кацата с мед не е за всички".