Крум Зарков: Кандидатът на БСП трябва да е пълна противоположност на това, което виждахме последните 5 години

Авг 01, 2016 Новини БСП в медиите 0 1123

Вече тече мощна кампания без да има кандидати

„Кандидатът на левицата трябва да бъде пълна противоположност на това, което виждахме през последните 5 години, а именно със солиден политически и професионален опит, който може да вдъхва доверие на гражданите, респект на нашите партньори и други страни. Човек, който си тежи на мястото, а не е посочен от някой“. Това заяви Крум Зарков, член на ИБ на БСП в сутрешния блок на БНТ. Според него вече тече мощна кампания без да има кандидати. „Имаме всички шансове да спечелим тези избори. Разконцентрирането в другия лагер показва притеснение“, каза още той. Зарков обясни, че най-много номинации има Корнелия Нинова, но не трябва да се поставят под съмнение нейните думи, че няма да се кандидатира. „Където и да отидете в партията, хората искат да я видят, да я чуят и да й покажат доверието си. Нашите членове искат тя да бъде готова да се яви на избори, ако трябва да отиде“, допълни той. По неговите думи Нинова е  поела ангажимента да води левицата и БСП на парламентарни избори, които най-вероятно ще са предсрочни. Зарков коментира, че ген. Румен Радев, който е командир на ВВС, има номинации от структурите на БСП, но нищо не е решено и в момента тече процедура на избор на кандидат.

Вътрешнопартийното допитване беше като стрес тест за структурите. Те са готови за избори

„С вътрешнопартийното допитване направихме сериозна генерална репетиция сред структурите. Стигнахме до най-малката партийна организация. Активираха се, премина като вътрешна кампания и организационното състояние беше проверено. Това беше като стрес тест. Те са готови“, категоричен е социалистът. Според него новата енергия, която се налива, ще събуди още повече организациите. „Състоянието в партията не е толкова напрегнато, колкото се мисли“, допълни той.

Зарков е на мнение, че Плевнелиев е накарал хората да мислят, че някой се отрича от проатлантическия и проевропейския курс. „С разнодумното си говорене и повтаряне на думата „ценност“, той изпразни това от съдържание. Никога до сега в България не е имало толкова евроскептици, колкото сега, нито толкова антинатовски настроени хора“, подчерта той. Зарков посочи, че думата на държавния глава е много тежка и тя не се хвърля така, както Плевнелиев го прави. „Още от втората си година той започна да се изживява като защитник на проевропейската и проатлантическата ориентация. От кого я защитава? БСП е партията, която подаде молбата за влизане в ЕС през 1997г и тя е партията, която го подписа. От нас ли защитава европейските ценности? Това беше пълнеж на една празна президентска черупка“, каза още той.

На Бузлуджа се заглуши основната опозиционна сила

Крум Зарков заяви, че на Бузлуджа, където присъстваха над 55 000 души, се е видяло съживяване на редици на партията. „От 125 години хората се събират там и вероятно ще го правят още толкова“, допълни той. По неговите думи избори, без свобода на словото, обмяна на идеи и политически сблъсък, нямат смисъл. „Бяхме свидетели на нещо безпрецедентно - 3 телевизионни канала не успяха да излъчат какво се случва на поляната. На какво се дължи това не знам, но сезирахме прокуратурата и вярвам, че ще си свърши работата“, коментира той. Зарков изрази съмнение случилото се да се дължи на технически проблем, защото преди самото събитие няколко пъти са правени проби и всичко е било наред. „Не искам да влизам в теория на конспирацията, но дори да е търговски спор, то тогава си представете медийната среда, в която живеем. Става въпрос за заглушаването на основната опозиционна сила“, посочи той. Зарков подчерта, че често се възмущаваме от случващото се в съседни страни и се чудим как е възможно това, а при нас редовно да се спират предавания, уволняват се журналисти, свалят карикатури и се спират аудио излъчвания. „Избор след избор нищо няма да промени, ако не променим общата инфраструктура на начина, по който си избираме управниците“, заключи Крум Зарков.