Заради некомпетентността на Бойко Борисов България получава най- слабия ресор в ЕК

Дек 01, 2009 Новини БСП 0 1900

  Социалистите подариха на бъдещия български еврокомисар глобус, за да може да онагледява посещенията си като в страната от Близкия Изток - Грузия, където Желева твърди, че е била     Ресорът на България в Европейската комисия е първият сериозен провал на българското правителство на европейска сцена

 

Социалистите подариха на бъдещия български еврокомисар глобус, за да може да онагледява посещенията си като в страната от Близкия Изток - Грузия, където Желева твърди, че е била

 

 

Ресорът на България в Европейската комисия е първият сериозен провал на българското правителство на европейска сцена. Така председателят на НС на БСП Сергей Станишев коментира получения ресор от България в ЕК. Според лидера на БСП в резултат на неособено компетентните действия на премиера Борисов страната ни получава най- слабия ресор в ЕК и България остава в периферията на формирането на основните политики на Европа.

Станишев коментира, че лошият резултат за страната ни не е изненадващ като се има предвид подхода на министър-председателя. Бойко Борисов посочи кандидарурата на Румяна Желева без да оставя възможност за диалог с Брюксел. Допълнителен негатив са и противоречивите претенции на премиера за ресора на българския еврокомисар. Борисов заложи на партийния подход при определянето на българската кандидатура като същия аргумент използва срещу предишния еврокомисар от България.

По повод изказването на Румяна Желева, че критиките от левицата са необосновани и че нейният ресор е важен, Станишев даде за пример някои публикации в чуждестранни медии. „Файнейшъл таймс" от 27 ноември пише, че България е получила портфейл лека категория. „ИЮ Обзървър" коментира, че някои от предложенията не изглежда да включват много тежест като е посочен и българският пост. "Редица нови страни членки получиха много сериозни политики", отбеляза Станишев. Той изтъкна, че разпределението на ресорите в ЕК е съобразно компетенциите на заявените кандидати.

Секретарят на БСП Деница Златева обяви намерението на социалистите да подарят глобус на бъдещия еврокомисар. Глобусът ще бъде изпратен на Желева във Външно министерство, "за да може тя да онагледява посещенията си като в страната от Близкия Изток - Грузия", обясниха от БСП.  „Съобразявайки се с кризата, решихме да й подарим глобус,  а в по-добри времена - GPS, ако премиерът не ни изпревари, за да може по всяко време да знае къде се намира неговият еврокомисар", добави Златева.

По повод предстоящото второ четене на Бюджет 2010 Корнелия Нинова заяви, че готвеният от мнозинството бюджет е прокризисен и антисоциален. Според социалистите мерките на правителството ще засилят ефекта от кризата и ще прехвърлят тежестта върху бедните, младите и хората с увреждания.

Според БСП реалистично е да се заложи нулев ръст на БВП в бюджета. Партията се обявява против намаляването на осигурителната вноска с 2% в условия на криза, както и срещу увеличаването на прага на самоосигуряващите се лица. Максималният осигурителен доход  трябва да се увеличи от 2000 до 2400 лв. и да се увеличи минималната заплата. Социалистите предлагат 245 млн. лв. за социална политика, от които 65 млн. лв. за пазара на труда, 60 млн. лв. за хората с увреждания. БСП настоява 380 млн. лв. от резерва на здравната каса да се използват за болнична помощ, 60 млн. лв. да отидат за лечение на онкоболни и 20 млн. лв. за спешната помощ.

Очевидно осъзнавайки, че т.нар. обвинения като балони започват да се пукат, Иван Костов тича пред вятъра, търси оправдания. Така председателят на Комисията за защита на конституционните права на гражданите и техните сдружения Младен Червеняков коментира обвиненията на десницата за изтичане на информация от прокуратурата.

„Не мога да не се съглася с констатацията на Иван Костов, че има теч на информация. Тя е вярна. Но къде е течът на информация? Този теч на информация аз го забелязах в мотивите за искането за сваляне на Емилия Масларова като председател на комисията по труда и социалната политика", заяви Червеняков. Той изтъкна, че в решенията на комисията, с които предлага на пленарната зала освобождаването на Масларова, е  записано - „разследващите органи разполагат с достатъчно доказателства за извършени престъпления на Емилия Масларова". „Да се твърди, че има достатъчно доказателства това означава, че авторите на цялата тази схема разполагат с някаква допълнителна информация, която не е ясна нито за медиите, нито за политическите среди, нито за българския парламент", коментира Червеняков.

Комисията за защита на конституционните права на гражданите работи вече 15 дни. За това време в нея са получени стотици писма, сигнали и жалби на членове и симпатизанти на БСП и на други партии, на обикновени български граждани, които са работили за интересите на страната.  „За съжаление, тази информация, която ние получаваме, показва че в редица случаи тези кадри, които се назначават, особено в такива сфери, където имаме остър дефицит, ще се върне като бумеранг срещу управляващите и следващата година ще имаме проблеми с усвояването на европейските фондове", заяви Червеняков.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>