Филип Попов: Възможността в НС да се задават въпроси на главния прокурор и председатели на ВКС и ВАС е натиск за влияние

Управляващите предлагат лобистки текстове в полза на определени организации

„Възможността народните представители да задават писмени въпроси на главния прокурор, председателите на ВКС и ВАС, които въпроси са получили от граждани и неправителствени организации е инструмент за натиск и влияние върху съдебната власт”. Това заяви в пленарна зала секретарят по законодателната дейност на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов по време на дебатите за Закона за съдебната власт. По думите му тези текстове предлагани от управляващите са лобистки и са в полза на определени организации. „Те са в разрез с принципа за разделение на властите, независим съд и прокуратура”, категоричен бе социалистът.

Попов обясни, че според предложението на управляващите при годишните доклади за дейността на Прокуратурата ВКС и ВАС не само да бъде обсъждан,  приеман или отхвърлян съответният доклад, но ще има възможност и за задаване на писмени въпроси по конкретни казуси. „Това е намеса в независимата по Конституция съдебна власт”, каза още той.

Попов припомни, че БСП многократно е предупреждавала, че измененията в Конституцията и Закона за съдената власт се правят, за да бъде овладяна същата власт. По думите му това много ясно личи от тези предложения на управляващите. „РБ и ГЕРБ се опитват да си разделят влиянието върху съдебната власт”, заключи Филип Попов.