Попов към управляващите: Искате капсулирана и зависима съдебна власт

Как точно ще бъдат оценявани членовете на ВСС, след като гласуването им е тайно?

„Предложеният законопроект за съдебната власт ще доведе до капсулиране, зависимост, самодостатъчност и непрозрачност на системата на съдебната власт”. Това заяви в пленарна зала секретарят по законодателството на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. Той подчерта, че повечето конструктивни предложения на левицата не са били приети от управляващите. Социалистът изрази и категоричното несъгласие на БСП с изземването на функции на председателя на съда и вменяването им на общото събрание на съдиите в съответния съд. По думите му това силно ограничава функционалността на съдилищата и вреди на тяхната независимост.  Попов обясни, че председателят на даден съд трябва да е равно отдалечен от магистратите в поверения му съд и от ВСС, за да има възможност да изпълнява безпристрастно отговорностите и задължения си.

„Управляващите искат да въведат и методика, по която да се оценява работата на членовете на ВСС. Не е ясно и от кого ще се извършва тази оценка, не е  ясно и по какви критерии”, заяви депутатът от ПГ на левицата. Попов подчерта, че тази оценка обаче е много важна, защото ще бъде част от атестацията на всеки член. Попов бе категоричен, че с тези промени се цели да има възможност за влияние върху висшите магистрати. „Как точно ще бъдат оценявани магистратите, след като гласуването на ВСС е тайно?”, попита социалистът.

Попов обясни, че левицата е направила и предложение, което да осигури възможността за кариерно развитие на членовете на ВСС. Той поясни, че се предлага, вместо след приключване на мандата им съдиите от ВСС да се връщат на същата длъжност, която са заемали преди да бъдат избрани, да се издигат  с една степен по-висока от заеманата преди избора им.

Чавдар Георгиев: БСП е против разделението на магистратите по формални признаци

„БСП е против и разделението на магистратите по формални признаци, Считаме че всеки магистрат независимо дали е командирован или не, следва да има еднакви права с останалите магистрати”. Това заяви депутатът от левицата Чавдар Георгиев по повод предложението на управляващите за отнемането на правото на глас на командированите съдии и прокурори. „Този и подобни други текстове отново създават разделителна линия между българските магистрати”, заяви социалистът. Той предложи те да имат право на глас и там където са командировани, но мнозинството в зала го отхвърли.