Драгомир Стойнев: Трябва основно да се промени концесията за управление на публичните предприятия

Юли 22, 2016 Новини БСП 0 693

Това е първият закон, който очертава алтернативната политика на БСП за ролята на държавата в икономиката, която левицата е обещала

"Трябва основно да се промени концесията за управление на публичните предприятия. Това предлагаме от БСП с Закона за публичните предприятия". Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на НС на БСП Драгомир Стойнев  в ефира на Радио „Фокус. Той обясни, че това е първият закон, който очертава алтернативната политика на БСП за ролята на държавата в икономиката, която левицата е обещала. Бившият министър на икономиката и енергетиката обясни, че този законопроект цели промяна в концепцията за управлението на публичните предприятия с над 50% държавно участие така, че да се използва максимално спящият ресурс, който те имат.  По думите му законът за публичните предприятия изцяло откъсва зависимостта на държавния сектор в икономиката от политическите промени и от партийното влияние и назначения в бордовете на тези дружества.

Стойнев подчерта, че държавните предприятия трябва да започнат да се управляват на пазарен принцип - изцяло прозрачно, да са адекватни в конкурентна среда и да носят по-голяма печалба на съответния принципал, който в случая се явява или общината, или държавата. Според него ако имаме държавно предприятие, което се управлява ефективно, на пазарен принцип, без намесата на държавата в ръководството на предприятието, с мениджмънт, който представя конкретен бизнес план и го управлява финансовият ресурс, то печалбата ще остават тук, в страната. "Говорим за генериране на един национално отговорен капитал, който работи за печалба изцяло на пазарен принцип, но и държим сметка за държавния интерес и обществената стабилност“, коментира социалистът. Според него засилвайки професионализма в управлението на тези предприятия, ще има и български компании, които да направят експанзия на балканските и на европейските пазари, които да генерират печалба, да създават работни места и да правят инвестиции. "Това, обаче, може да се случи единствено и само, ако политическите сили спрат да се месят в работата на държавните предприятия", категоричен бе Стойнев и подчерта, че сред  10 най-големи компании в света има 4 изцяло държавни предприятия.