Европейските социалисти ще предложат политическа резолюция на ЕП за газовата криза

Инициативата е на председателя на Българската делегация в партията на европейските социалисти Атанас Папаризов

Инициативата е на председателя на Българската делегация в партията на европейските социалисти Атанас Папаризов. Настоящата газова криза не е просто търговски, а политически конфликт, в който заложник е ЕС, заяви българският евродепутат

 

Настоящата газова криза не е просто търговски, а политически конфликт, в който заложник е ЕС и европейските социалисти трябва да поискат Европейският парламент да приеме политическа резолюция по въпроса. Това заяви българският евродепутат от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Атанас Папаризов по време на днешното заседание на Групата.

"Безпрецедентната ситуация в която се намираме не може просто да бъде разглеждана от Комитета на постоянните представители КОРЕПЕР-1, занимаващ се с технически въпроси и от европейският комисар по енергийните въпроси Пиебалгс, както заяви вчера председателят на Европейската комисия Барозу в разговор с българския премиер Станишев. Въпросът трябва да бъде разглеждан на политическо равнище в ЕС, защото конфликтът между Русия и Украйна няма само търговски, а и чисто политически аспект. Вчера, в нарушение на международните споразумения и действащата енергийна харта, без предупреждение бе прекратено подаването на газ за България, а оттам и за Македония, Гърция и Турция. Настоящата газова криза не е просто търговски, а политически конфликт, в който заложник е ЕС и европейските социалисти трябва да поискат Европейският парламент да приеме политическа резолюция по въпроса", заяви българският евродепутат.

Според Атанас Папаризов настоящата ситуация създава необходимите предпоставки за  провеждането на дебат в ЕП и отправянето на конкретни предложения към Съвета на ЕС и Европейската комисия. Българският евродепутат подчерта, че "новото в сегашния конфликт е, че двете страни активно се стараят да убедят ЕС в правотата си".

"Това дава шанс на Европа да вземе активно участие в намирането на решение, което може да стане първа стъпка към създаване на Общоевропейска система за енергийна сигурност, която ще включи както Русия, така и Украйна", изтъкна българският евродепутат.

"Изграждането на вътрешна газопреносна мрежа между България и Гърция и създаването със съвместни усилия на нов терминал за втечнен газ на гръцка територия, ще допринесе за подобряване на енергийната сигурност на региона. Ние също държим на разнообразяването на източниците на газ на ЕС, но за момента Русия е единствената ни реална възможност", подчерта Атанас Папаризов.

Предложението на Атанас Папаризов за внасяне от името на Групата на ПЕС на проекторезолюция на ЕП бе прието от председателстващия заседанието. По-късно днес бюрото на Групата на ПЕС и ръководителите на националните делегации в Групата ще обсъдят текста на проекторезолюцията, която европейските социалисти ще предложат за приемане от ЕП. 

В коментар след заседанието българският евродепутат, който е докладчик на ЕП по сигурността на газопреносните мрежи, припомни важността на енергийната сигурност на ЕС като основен компонент от Третия енергиен пакет и подчерта, че дадената ситуация за пореден път изтъква необходимостта от създаването на Общ европейски енергиен пазар.