Манол Генов: Някой да е чул официалната ни държавна претенция Европа да поеме ангажимент за общата ни граница с турската страна?

Юли 20, 2016 Новини БСП в медиите 0 1676

Мъглява е актуалната позиция на властта ни за сигурността на границата в новата обстановка

„Някой да е чул до момента официалната, на най-високо ниво държавна претенция Европа да поеме ангажимент за общата граница с Турция, която е и външна граница на ЕС?” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов по Радио К2. Той бе категоричен, че мъглява е и актуалната позиция на властта ни за сигурността на границата в новата обстановка. „Кой носи отговорност за факта как все по-често бежанци, нелегално влезли в страната ни, биват засичани и идентифицирани едва на Лъвов мост в София, а не на граничните зони. И защо ангажираните в мрежата на нелегалния бежански трафик, все по-често са прихващани от телевизионни камери, а не от ресурса на сектор „Сигурност”?, попита той.

По думите му това са изключително важни неща и тяхното изясняване е в пъти по-важно от това, защо мълчи българският посланик в Турция или какво пише на премиерския профил в социалната мрежа по темата. „За жалост дори не е толкова важно и къде потъна президентът ни около случващото се”, коментира Генов. 

Според него след случая в Ница и опитът за преврат в Турция, България бе принудена за една нощ да разбере, че рисковете за сигурността й не са поделени между тероризма в Европа и ислямизирането на Изток от нас. „Защото истината е, че тези две събития показаха как опасността за сигурността на страната ни е удвоена”, категоричен бе той. Според него България трябва вече да е предприела всички мерки по сигурността си.

Какво се случва с ислямските училища в България?

Манол Генов коментира и темата за финансирането на ислямски училища в България. „Преди половин година поставих въпроса: какво прави държавата ни по отношение съмнителния регламент за финансиране на тези училища в България? Защото 15 години позволяваме чуждо финансиране и дипломатически статут на лица с българско или чуждо гражданство, съпричастни към такива центрове?”, попита той. Манол Генов припомни, че открито е настоял за категоричен отговор на какво основание турския ДИАНЕТ финансира обучение на тези институции и докога това ще продължава? „Категоричната позиция на БСП е, че щом става дума за право на вероучение и това е ангажимент на държавата, то трябва да става единствено през държавата и да подлежи на нейния контрол”, обясни Генов. Според него тече и опит да се открие нишката на финансиране на образователна структура в България, зад която се спряга името на Фетхуллах Гюлен. „На такива въпроси, отговорите продължават да висят”, категоричен бе той.

Манол Генов заяви също, че в настоящата ситуация, държавата ни категорично следва да има ясна представа каква е съдбата на българските турци, изселници в Турция. „Излишно е да казвам, че в тази рискова ситуация работа на националната ни сигурност е да следи дали се променят настроения вътре в страната ни и дали някой умишлено не злоупотребява с тях”, каза още той. 

Манол Генов каза също, че левицата днес е внесла законопроект, представящ новата визия за ролята на държавата в икономиката. Той обясни, че имало опасност да се разделим с предприятия като „Кинтекс” и ВМЗ „Сопот”, ако са били приватизирани. „Не може министър Лукарски да не остане доволен от предложенията ни, защото беше напълно възможно да се разделим с печеливши предприятия”, каза още той.