Корнелия Нинова: Оценката за управлението на Борисов е 3,5 по шестобалната система

Юли 16, 2016 Новини БСП в медиите 0 1267

За първи път виждам премиера толкова притеснен, неуверен, непоследователен и излъчващ несигурност

„Нищо не ми дава по-добра представа за безкрайността от човешката глупост”. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира поведението на премиера по повод желанието му лидерите да се впуснат в надпреварата за президентската институция и неговото управление на страната по БТВ. Тя бе категорична, че за първи път вижда Борисов толкова притеснен, неуверен, непоследователен и излъчващ несигурност. „Той казва: „хайде лидерите да се кандидатират за президент и да направим лидерска битка”, а след това казва, че няма да се кандидатира. Дори се шегувахме дали Цветанов най-накрая е успял да го свали от лидерското място. Борисов казва също, че не се меси в работите на другите партии, а в същото време иска аз да се кандидатирам за президент. Защо се меси там, където не му е работа?”, попита тя. Според нея има и други противоречия. „Борисов заявява, че партиите трябва да издигнат кандидатите за президент, за да могат да носят отговорност за тях. В същото време отказват да поемат отговорност за провала на Плевнелиев”, категоричен бе лидерът на левицата.

Според Корнелия Нинова има и други противоречия по отношение на премиера. „Борисов казва: „ако аз, като партия, загубя изборите, отиваме на предсрочни такива”, а на другия ден казва: „ако аз, като партия, но заедно с РБ и ПФ да си броим гласовете и загубим изборите, отиваме на предсрочни” – ето поредния пример за несигурност”, обясни лидерът на социалистите. По думите й не е вярно, че те имат кандидат за президент. „Те изчакват, и за първи път той не води инициативата и чака ние да излъчим кандидат, за да се нагодят по него. Ето поредния пример за несигурност, неувереност и липса на тази сила, която обикновено Борисов излъчва. Той сега е в слаба позиция”, категорична бе тя.

„Премиерът е непоследователен, лъже и манипулира популистки. Пореден пример за това е случаят с Черно море, като премиерът заяви, че иска демилитаризирана зона. Ние внесохме предложение за демилитаризация, но нека да видим как ще гласуват те”, обясни Нинова и допълни, че Борисов просто е позьор, зад което не стои намерение за желание да се свърши работа.

Попитана за идеята за рокадите в кабинета на самия Борисов, Корнелия Нинова заяви, че министърът на здравеопазването и министърът на образованието са тези, които трябва да бъдат сменени. „Вчера разбрах, че децата ще ги оценяваме вместо с оценки, с точки. Това не е реформа в образованието, а подигравка с цялата система”, категоричен бе лидерът на БСП. По думите и здравният министър също трябва да си тръгне от поста, който заема. „Здравната реформа е пълен батак. С нея се разделят българите на две, заради двата списъка с болестите. Закриват се общински болници и се толерират частните. Никаква политика за намаляване цената на лекарствата”, обясни тя „реформата” на управляващите. Според нея оценката за управлението на Борисов е 3,5 по шестобалната система.

По повод разговора с АБВ за кандидатпрезидентската двойка, Корнелия Нинова, заяви че разговорите с тях и „Движение 21” са добро начало. „Целта е обща кандидатура и победа на изборите, защото президентството днес е провал за България”, категорична бе Нинова. Тя за пореден път каза, че не желае да се кандидатира за президент, ако Борисов не го направи. „Има две причини, за да не се кандидатирам – лична и рационална. Личната е, че не мога да оставя дори само в един българин впечатлението, че съм използвала Конгреса и председателския пост, за да правя лична кариера. Рационалната причина е, че след Конгреса ние си поставихме за задача да променим България, да дадем алтернативата. След президентските избори, които ние ще спечелим, ще има и предсрочни парламентарни”, каза Корнелия Нинова.

На въпрос дали БСП предвижда искане на вот на недоверие към правителството, Корнелия Нинова обясни, че след случилото се в Турция и Франция, не е удачно да се стига до там, с оглед запазване на стабилността в държавата. Попитана дали левицата ще поднови тези свои намерения от началото на новия политически сезон, лидерът на БСП бе категорична, че има достатъчно основания да се иска вот на недоверие. „Има основание заради поведението на външния ни министър, министърът на отбраната, заради флота в Черно море и противоречията с премиера и президента. Вот на недоверие може да се иска и във вътрешен план, заради битовата и организирана престъпност и несправянето с тези проблеми”, заяви тя.

Лидерът на БСП коментира и опитът за държавен преврат в Турция, като изрази мнение, че към момента няма пряка заплаха за сигурността в България. „Първа грижа са българите там и да им се помогне, ако искат да се върнат у нас”, заяви Корнелия Нинова. Според нея светът има нужда от лидерство. „Знам какво е мир и война. Светът плаче за мир. Големите трябва да се съберат и да решат проблемите, иначе всеки ден ще се борим с последиците”, каза още лидерът на БСП.