Сергей Станишев: Желева получи пост на „помощник-комисар”

Председателят на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев определи новия ресор на българския еврокомисар като „Министерството на бедствията и авариите на Европейската комисия"

Председателят на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев определи новия ресор на българския еврокомисар като „Министерството на бедствията и авариите на Европейската комисия". Според него - позицията на Румяна Желева е по-скоро „помощник-комисар". Пред Агенция "Фокус" Сергей Станишев заяви: „През 2007 година, когато България за първи път имаше възможност да излъчи своя комисар, въпреки че предварително бяха разпределени ресорите и трябваше да се отделя ресор от вече съществуващите, което само по себе си беше достатъчно трудно, България получи възможност да отговаря за една важна европейска политика - политика за потребителите. Българската кандидатура, за разлика от румънската тогава, не беше върната. Г-жа Кунева беше комисар, който се ползваше с високо доверие от Европейската комисия. Тя беше обявена и за комисар на годината, и за европеец на годината - и постигна това за много кратки срокове. За сравнение сега - кандидатът на Румъния получава за ресор селско стопанство и развитие на селските райони, което е почти половината бюджет на целия Европейски съюз".
Направете анализ и какви политики се дават на другите страни, които са нови членки на Европейския съюз. Страни, които не са от толкова отдавна, но заради авторитета на кандидатите и зарази ефективния диалог и сътрудничеството с комисията действително получават сектори в които има политика - посочи Станишев.
„Българското правителство и премиерът г-н Борисов какво ли не изприказваха: че искаме регионална политика; че искаме енергетика. Последното беше уж комуникации и медийна политика, което ни било обещано от някой колега - министър-председател... И накрая - един ресор, който показва отношение, което никак не е за радост. Това е тъжен факт", каза той.
Станишев обясни, че за първи път се въвежда постът - висш представител на Европейския съюз за външна политика и сигурност и вицепрезидент на комисията, който се поема от баронеса Катрин Аштън. „Постът, който г-жа Желева получава, изрично е записано, че се осъществява в координация с висшия представител и вицепрезидент на комисията, който отговаря за тази политика. Затова казвам, че това е длъжност помощник-комисар; истинският отговорник за външната политика е друг. Това е неприоритетен сектор за Европейския съюз. За сравнение г-н Пиебалгс, досега еврокомисар по енергетика, получава сектор „развитие", чрез който се осъществява политиката на ЕС за развитие, особено в страните извън ЕС. Това е съдържателна политика, която много се обсъжда, и е приоритет за ЕС. Ресорът на българския кандидат означава - хуманитарна помощ по време на кризи някъде в Африка. Нещо като Министерство на бедствията и авариите в Европейската комисия" - обясни Станишев.
„С толкова много хвалби и приказки, такъв резултат накрая е действително обиден за страната и показва капацитета и на кандидата и на министър-председателя, който настоя да има именно политическо решение. Както каза г-н Борисов - политическо решение, ние сме спечелили изборите, няма да обсъждаме нито с комисията, нито с нейния председател, нито с факторите за България коя е най-удачната кандидатура, която ще вземе сериозен ресор", каза Сергей Станишев.