Провал на Бойко Борисов на европейския терен

Избраният за Румяна Желева ресор в ЕК е ясен знак за неспособността на премиера да отстоява интересите на България в рамките на Европейския съюз     Решението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да определи за българския кандидат за комисар новосъздадения ресор „международно сътрудничество, хуманитарна помощ и действия при кризи" показва, че кандидатурата на Румяна Желева не е била на висотата на заявените предпочитания

Избраният за Румяна Желева ресор в ЕК е ясен знак за неспособността на премиера да отстоява интересите на България в рамките на Европейския съюз

 

 

Решението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да определи за българския кандидат за комисар новосъздадения ресор „международно сътрудничество, хуманитарна помощ и действия при кризи" показва, че кандидатурата на Румяна Желева не е била на висотата на заявените предпочитания. То демонстрира неспособност на премиера да отстоява интересите на България в рамките на Европейския съюз, както и да води успешен и конструктивен диалог с партньорите.

По същество Румяна Желева получава позицията на помощник-комисар на Катрин Аштън и Андрис Пиебалгс и лишава страната ни от възможност да отстоява важни приоритети. Отговорностите на Желева са съизмерими единствено с ресора многоезичие, даден на Румъния в предишния мандат. В новата Комисия новите страни-членки, за разлика от България, получават важни ресори като земеделието за Румъния, заетостта и социалната политика за Унгария, разширяването и политиката за съседство за Чехия, бюджетът и финансите за Полша и др.

Разпределението на отговорностите в новата Европейска комисия е ясна оценка от страна на европейските ни партньори за правителството и персонално за премиера Бойко Борисов.

БСП оценява този факт като провал на Бойко Борисов на европейския терен и настоява за спешна промяна в подхода и действията на правителството, за да бъде избегнато по-нататъшно изтласкване на България в периферията на европейската политика.