Вигенин пита Кунева: Как ще запазите от провал първото председателство на България на ЕС?

Поставени са под риск ЕС, конкретно България и редици политики, но и в конкретния случай председателството на България определено за втората половина на 2018 г.

„Как ще запазите от провал първото председателство на България на ЕС?”. Този въпрос зададе международният секретар на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин на вицепремиера Меглена Кунева в пленарна зала. Той припомни, че Великобритания, която е част от тройката на председателство на ЕС, заедно с България и Естония е провела референдум, който е взел като решение тя да излезе от съюза. Бившият външен министър подчерта, че все още не е задействан официалният механизъм за излизане от ЕС, но вероятността това да се случи е  много по-голяма, отколкото вариантът това да не стане. „Поставени са под риск ЕС, конкретно България и редици политики, но и в конкретния случай председателството на България определено за втората половина на 2018 г.”, подчерта Вигенин. По думите му този риск е можело да бъде определен и на много по-ранен етап. Той обясни, че в момента, в който е било определено провеждането на референдума  е можело да се очаква и този изход, поради което сам е поставял въпроса не веднъж. „В нито едно от официалните решения и документи, които са били приети в този период  рискът не е беше отчетен”, каза той и допълни, че е крайно нелогично Великобритания, която още няма да е излязла от ЕС през 2017 г. да води председателство, което трябва да урежда въпросите по нейното напускане.

„Какви са възможните решения пред ЕС в тази ситуация и какви предложения смята да направи България пред партньорите си, така че да не бъде застрашено българското председателство от технически и политически провал”, попита Вигенин. Той бе категоричен, че не можем да стоим и да чакаме някой друг да реши вместо нас. „Ние трябва да направим анализ дали ще бъдем в състояние да се подготвим адекватно за 6 месеца по-рано след като дори има забавяне в подготовката. Ако не можем, трябва  да търсим други варианти”, заключи Кристиан Вигенин.