Управляващите увеличават данъчното бреме за хората и прехвърлят тежестта на кризата върху обикновения човек

  От Коалиция за България предлагат алтернативен бюджет, който е по-справедлив за хората и ще изведе държавата плавно от кризата   С промените в данъчните закони, които гласува мнозинството, се увеличава данъчното бреме за хората и се прехвърля тежестта на кризата върху обикновения човек

 

От Коалиция за България предлагат алтернативен бюджет, който е по-справедлив за хората и ще изведе държавата плавно от кризата

 

С промените в данъчните закони, които гласува мнозинството, се увеличава данъчното бреме за хората и се прехвърля тежестта на кризата върху обикновения човек. Коалиция за България се обявява против такава политика! Това се казва в декларация на Коалиция за България, прочетена в парламента от народният представител Корнелия Нинова.

От левицата са категорични, че мерките на управляващите натоварват българските гражданите и освобождават държавата от задължението и отговорността да разпределя равномерно тежестта на икономическата криза. Като примери Нинова изброи увеличението на акцизите на електроенергията за фирми и цигарите, облагането с ДДС на адвокатските услуги, увеличаването на прага на самоосигуряващите лица, отнемането на привилегията на младите семейства да ползват данъчни облекчения при ипотечен кредит.

От друга страна, "замразяването" на доходите - минималната работна заплата, заплатите в публичния сектор, пенсиите - води до намаляване на покупателната способност, свиване на вътрешното потребление, блокиране на икономиката, нарастване на безработицата и обедняване. „С такива мерки не се преодолява криза, с тези мерки тя се задълбочава! Увеличава се още повече разликата между бедни и богати!", заяви Нинова.

Депутатът от левицата изтъкна, че социалистите имат своята визия за развитието на икономиката на страната през 2010г. От Коалиция за България предлагат алтернативен бюджет, който е по-справедлив за хората и ще изведе държавата плавно от кризата. Въз основа на прогнозите на редица европейски държави и БНБ за нулев ръст на БВП от БСП предлагат да се заложат 1260 млн. лв. повече приходи в бюджета. Според социалистите намаляването на осигурителната тежест с 2% не е добра мярка в условия на криза. Прагът на самоосигуряващите се лица не трябва да се вдига ролкова рязко - от 260 на 420 лв., а от 260 - на 340 лв.

От левицата предлагат още да се заделят 65 млн. лв. за пазара на труда поради нарастващата безработица, да се подпомогнат хората с увреждания с 65 млн. лева. Необходимо е да се гарантира достъпно здравеопазване, като се отделят 380 млн. лв. от резерва на Здравната каса за болнично лечение, 60 млн. - за онкоболни, и 20 млн. - за спешна медицинска помощ. Общините могат да бъдат подпомогнати като се заделят 200 млн. лв., а земеделските производители - с допълнителни 150 млн. лева.

„Миналата година ние осигурихме по 150 лв. на пенсионерите, за да посрещнат коледните празници. Коалиция за България е убедена, че има ресурс и настоява и тази година да бъдат осигурени поне по 50 лв. за пенсионерите, които в условия на криза живеят най-зле", каза още Нинова.

Депутатът от левицата призова мнозинството да се вслуша в предложенията на левицата, тъй като целта на парламента е да осигури на хората справедливост и по-добър живот. „Има неща, които стоят над политическото противопоставяне, високомерие и самочувствие. Нека с Бюджет '2010 Народното събрание да даде сигнал, че е институция, която заслужава уважението на хората!", каза в заключение Корнелия Нинова.

 

 

Пълния текст на декларацията може да изтеглите от тук >>>