Атанас Мерджанов: Настояваме президентските избори да са по-рано, на 23 октомври

Юли 08, 2016 Новини БСП в медиите 0 1010

БСП има амбицията да обяви кандидат-президентската двойка на 30-и юли

„Настояваме президентските избори да са по-рано, на 23 октомври. Затова внесохме и предложение, но какво ще бъде решението предстои да видим“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в студиото на BG ON AIR. "БСП е единствената политическа партия, която заяви намерение и проведе допитване в своите редици. Всичко това говори за една достатъчно дисциплинирана форма на социалистите", каза още той. По думите му в партията винаги е имало най-различни мнения. "Имаше и спорни моменти в организацията на допитването, но това е една позитивна стъпка“, допълни депутатът.

Резултатите показват, че БСП трябва да се яви в коалиция, като подчертава необходимостта да се затвърди сегашната формула: БСП- лява България. "Нужно е да се търсят преговори с останалите политически формации, които претендират, че са в лявото пространство", посочи Мерджанов. Той каза, че щом АБВ не са в коалицията, следва тонът към тях да е по-внимателен. "В крайна сметка всичко предстои. Пред нас са конференции, където текат конкретни номинации за президент и вицепрезидент. Те ще излъчват конкретни имена", сподели Мерджанов.

Според народният представител от левицата показателен е фактът, че 23% желаят БСП да се яви самостоятелно, защото преди партията е участвала в няколко типа коалиции, от които е излизала с пасив или негатив. "Това е накарало голяма част от социалистите да се произнесат за необходимостта  от самостоятелно участие", обясни депутатът.

По думите му резултатите, които показват, че 14%  биха се съгласили на коалиция с ДПС, трябва да бъдат внимателно разчетени, тъй като тук става въпрос за различен тип избор.

БСП има амбицията да обяви кандидат-президентската двойка на 30-и юли

Мерджанов каза още, че е оптимист и че БСП има амбицията на 30-и юли да  обяви кандидат- президентската двойка.  "Квотата на доверието към БСП е твърде ниска и всеки един от лидерите на БСП, в своите действия, както и на всяко равнище в партията, трябва да си дават сметка за тази огромна загуба на доверие", категоричен е Мерджанов. Според него прецизността по всеки един въпрос, трябва да бъде максимално завишена. 

"Хората очакват различни стъпки от ръководството, защото времето за организация на изборния процес и привличане на по-висока степен на доверие, е много малко", посочи той. Социалистът смята, че са необходими предсрочни парламентарни избори. "Друг е въпросът колко политическите партии ще са готови за този политически избор, допълни Мерджанов.