Жельо Бойчев: За реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ правителството трябва да се ръководи от националните интереси

Юли 08, 2016 Новини БСП в медиите 0 992

Има връзка между посещението на Хилари Клинтън през февруари 2012 година и решението за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене“

„За реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ правителството трябва да се ръководи от националните интереси“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев в предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“ във връзка с информацията, че страната ни се е отказала да строи АЕЦ "Белене" под натиск на Съединените щати. „Този случай е изключително притеснителен, с оглед на големия въпрос, който се поставя - как, къде и кой взима решенията по основни за нашата страна политики в областта на икономиката, енергетиката и външната сигурност. Очевидно в този имейл, който Ричард Морнингстар праща, в качеството си на представител на държавния секретар на Хилари Клинтън, той директно цитира, че е бил уведомен от българския външен министър Младенов за спирането на ядрения проект „Белене“, уточни народният представител. Според него има връзка между посещението на Хилари Клинтън през февруари 2012 година, взетото решение през март, радикално променената позиция от министър-председателя и вземането на решението от българското правителство за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене“.

Жельо Бойчев допълни, че проектът АЕЦ „Белене“ трябва да бъде развит и реализиран. По думите му българската страна трябва да се концентрира върху одобрения проект и инвестираните средства, тъй като това е стратегически проект за България.