Жельо Бойчев към Борисов: Има ли пряка връзка между посещението на Хилари Клинтън и обрата в позицията Ви за спиране на „Белене”?

Бил ли е министър Младенов упълномощен от премиера за това му докладване до държавния секретар?

„Има ли пряка връзка между посещението на държавния секретар Хилари Клинтън, обратът във Вашата позиция и решението на правителството за спиране на проекта „Белене”? Бил ли е министър Младенов упълномощен от премиера за това му докладване до държавния секретар на САЩ?” Тези въпроси зададе от парламентарната трибуна народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев в блиц-контрол към министър-председателя Бойко Борисов. Той посочи, че България се оказва в центъра на поредния мащабен скандал. Депутатът от левицата припомни, че след като Уикилийкс публикува 1 258 имейла на Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар се оказва, че тя живо се е интересувала от България и по-специално от енергийната ни политика. Бойчев цитира писмо до нея от Ричард Морнингстар - специален представител на държавния секретар Хилари Клинтън по Евразийските енергийни въпроси: „Искам да Ви уведомя, че преди малко ми се обади българският външен министър Младенов, който ме уведоми, че България е обявила решението си да спре ядрения проект Белене с Русия. Това беше голяма тема при посещението Ви в София“.

Народният представител посочи и факта, че Хилари Клинтън е била на посещение в София, в качеството си на държавен секретар на САЩ, по покана на тогавашния външен министър Николай Младенов. „Визитата беше проведена на 05.02.2012г., а решението за спиране на АЕЦ „Белене“ бе взето в края на март”, коментира Бойчев. Според него тази кореспонденция показва причините за пълния обрат в лична позиция на Борисов, както и тази на българското правителство по проекта „Белене“. „Много добре си спомням, както и цяла България, как много вдъхновено и аргументирано защитавахте реализацията на този проект в участие в предаването „Панорама“ от 08.04.2011г.”, каза още народният представител. Той попита премиера кой и къде реално формира и реализира политиката на страната ни в областта на икономиката, енергетиката и външната сигурност. „Кога сте искрен? Когато твърдите, че правите всичко възможно за реализацията на големите енергийни проекти или когато Вашите министри се надпреварват да ги саботират?”, продължи с въпросите Бойчев.

Дали ще е първият или вторият формат на правителството на Борисов, политиката е една и съща

Депутатът от левицата е на мнение, че дали ще е първият или вторият формат на правителството на Борисов, политиката продължава да бъде една и съща. В тази връзка той цитира и вицепремиера на сегашното правителство Румяна Бъчварова, която заявява: „Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти – на газопровод, нефтопровод и ядрен проект. Това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори. В световно отношение това е изключително важно решение. До този момент на България се гледаше като евентуален скрит партньор на Русия. Сега се видя, че нашата позиция е действително последователна”. „Това е след едно друго посещение на тогавашния вече секретар Джон Кери. Различният формат на правителството не променя отношението към големите енергийни проекти”, категоричен е Бойчев. Той изрази удовлетворение от позицията на Борисов да търси изход от тежката ситуацията на страната ни след арбитражно решение за АЕЦ „Белене”. „Много Ваши министри и деятели от ГЕРБ се надпреварват да зачеркват този проект и да го квалифицират по какъв ли не начин. Ще получите подкрепа, ако предложите отговорно решение към бъдещото поколение на страната, което дава възможност България най-сетне да реализира от големите си стратегически енергийни проекти”, заключи Жельо Бойчев.