Манол Генов към Бъчварова: Управленски гаф е да омаловажавате случая в Слънчев бряг

Тези, които унищожават доверието към МВР, са на неговия връх, а това винаги има последствия

„Осъзнавате ли какъв тежък управленски гаф допуснахте с омотаването  във версии, опорни точки и опити за омаловажаване на случилото се в Слънчев бряг”. Това заяви народният представител Манол Генов в парламентарен контрол към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Той припомни нейно изказване ден след инцидента, в което тя заявява, че лично е направила проверка и е установила, че няма политически и полицейски чадър. „Недоумявам, как Вие лично омаловажихте случилото се и как главния ви секретар с полуоперетни твърдения ни пробута прословутата версия за „свада за паркомясто”, коментира той и продължи: „Позволихте си в продължение на повече от две седмици да отбивате като пинг- понг подаваните сигнали, за това, че е имало предварителни данни за ескалиращо напрежение в Слънчев бряг”. Той попита и на кой върши работа активността как за едно денонощие след инцидента били проверени над 3000 лица, почти 400 обекта за развлечения и образувани 34 дела.

„Само преди два дни, на 29 юни, Вие и екипът ви най-сетне се отказахте от  нелепата версия за "битов инцидент" и "махленска свада", признавайки, че всъщност става въпрос за конфликт в организираната престъпност”, допълни народният представител, като подчерта, че това се случва след открита намеса на главната прокуратура. „Стоите ли зад думите на Вашия главен екретар, който отбеляза, че местната дирекция на МВР “стои добре“ и работата й по случая е въпрос на прочит. Същата тази полиция, която очевидно не успя в случая сама да стигне до заключението, че в Слънчев бряг има конфликт между две банди, а го направи главния прокурор", коментира депутатът от левицата.  

Генов посочи, че вътрешният министър трябва да нареди проверка на всички данни за чадъри, зависимости, основания за страхове или безнаказаност, за което алармират публично хора от местния бизнес, политици и медийни разследвания. "Не е работа на министъра на МВР авансово да амнистира този или онзи полицейски началник. Пазите ли някого, че така удобно забравихте, че МВР си има структури за вътрешна сигурност, подчинени само на Вас и те трябва да се ползват  не само по нечия поръчка?", продължи с въпросите той. "Много е жалко, но понякога наистина тези, които унищожават доверието към  МВР  са на неговия връх. А това винаги има последствия", заключи Манол Генов.