Сметката на разплащателната агенция към фонд „Земеделие” – към момента е празна

Добрич: „Към момента аграрният скетор е единственият печеливш  отрасъл у нас, който през последното тримесечие е отчел ръст около 3 процента

Добрич: „Към момента аграрният скетор е единственият печеливш  отрасъл у нас, който през последното тримесечие е отчел ръст около 3 процента. Има ръст на износа на наши селскостопански стоки, предимно хранителни стоки" -така министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откри XV Международен семинар „Селското стопанство и всичко за него", организиран от „Добрички панаир"АД-град Добрич, в курорта „Златни пясъци". Политиката на ведомството щяла да бъде не да става второ социално министерство и да подпомага дребните производители, а да създава условия за развитието на агросектора и конкурентноспособността му, като го превърне „в локомотив на икономиката за излизане от кризата".

Информационната система за броя на животните вече е „заредена" и ще заработи от началото на декември, когато и ще започнат плащанията за глава добитък, каза още министърът.

На въпроса на производителите дали ще започнат директните плащания през декември, отговорът бе, че сметката на разплащателната агенция към фонд „Земеделие" към момента е празна. Тя не е извършвала операции от 6 ноември. „Плащанията ще започнат след 4 декември, след като мине проверката на представители на главна дирекция „Земеделие" към Европейската комисия" - отговори министърът. Не стана ясно на земеделците колко средства ще „заредят", по думите на М. Найденов, тази сметка и за колко производители ще стигнат директните плащания - 16,90 лв евросубсидия и 5,90 лв национално доплащане, през декември. Това предизвика тяхното недоволство, тъй като плащанията могат да продължат до юни догодина.  Друга причина за недоволство беше, че едва към края на годината в земеделското министерство ще приключат с обработката на документите на призводителите за нисколихвените кредити за семена. Чиновниците в министерството не работят ефективно и само ни прехвърлят или бавят - негодуваха производители. С това мнение се съгласи и министърът.