Добрев към Кунева: Връщате към времето на Вишински – анонимка и виновен до доказване на противното

Антикорупционният закон е цената за спасяване на кабинета

„Антикорупционният закон на министър Кунева е спорен, както политически, така и професионално, но ще мине, защото това е цената да се спаси управляващата коалиция.  Извинете, но ние от БСП нямаме никакво намерение да ви плащаме сметките”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на НС на БСП Кирил Добрев. Той подчерта, че когато ГЕРБ и управляващите не знаят как да решат даден проблем, веднага пишат нов закон, а когато не искат да го решат - създават нов орган. По думите му в предлагания закон са компилирани три сравнително нови закона, за които дори няма експертиза дали са сработили. „Вместо това - обединявате механично конфликта на интереси и БОРКОР, комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, структурите на част от Сметната палата в едно голямо  БЮРО, нещо като българското ФБР”, обясни социалистът. Добрев подчерта, че в новия закон 85% от текстовете вече съществуват в законодателството ни. „Новото е детекторът на лъжата, с който да проверявате служителите. Това е меко казано унизително. Вие всъщност бихте ли го пробвали със себе си?”, попита депутатът от левицата министър Кунева.

Кирил Добрев каза, че при създаването на такива органи всичко започва с много добри намерения – макар и избиран от политици, създаваният орган да е независим и да нямат управляващите превес. Той припомни и случая с тефтера „Златанов”, в който е било ясно записано: „да се удари”, „да се смачка”, „да изчака”, „да се оправи”. „Тази комисия беше използвана като политическа бухалка. Какви са гаранциите, че това няма да се повтори с новото БЮРО?”, попита Добрев. Социалистът поясни, че с новия закон дори се стига по-далеч – управляващите се връщат към времето на Вишински – анонимка и виновен до доказване на противното. Добрев припомни и че от парламентарната трибуна, в рубриката „борба с корупцията” всички сме били свидетели на репресии срещу политици и произнасяне на присъди към български лекари.

Кунева цели не борба на корупцията, а да се хареса на Брюксел

Кирил Добрев подчерта, че корупцията се вихри там, където хората живеят бедно, където има дълбоки социални неравенства – много бедни и много богати. Според него корупцията може да бъде ограничена съществено, само ако обществото ни стане по-богато и по-справедливо. „Госпожо Кунева, не ви вярвам, защото правителството Ви няма нито една мярка за това българското общество да живее по-добре. С този закон показвате, че не се стремите да борите корупцията, а искате за пореден път да се харесате на Брюксел”, заключи Кирил Добрев.