Простащината на управляващите разрушава обществото и държавата

За ГЕРБ не е важно какво се дебатира в Народното събрание, а обедното меню на председателката на парламентарната им група     В момента се наблюдава пълна профанизация на политиката

За ГЕРБ не е важно какво се дебатира в Народното събрание, а обедното меню на председателката на парламентарната им група

 

 

В момента се наблюдава пълна профанизация на политиката. Простащината на това правителство е на път да доведе държавата до нови избори. Всяко нещо има своите граници. Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев в Народното събрание. Според Кутев нивото, на което мнозинството води политическия диалог, е на път да обезсмисли не само парламента и правителството, но и държавата.

„Всички тези неща, които само за няколко дни видяхме в публичното пространство, които касаят думи от типа на кюфтаците, вибраторите, садо-мазо атрибутите - всичко това са неща, които до такава степен профанизират диалога в политиката, че оттук не остава политик", заяви Кутев. По думите му мнозинството няма моралното право да довежда държавата до подобни нива на идиотизъм, защото това в крайна сметка означава разрушаване на държавното устройство.

Депутатът от левицата изрази опасението си, че простащината започва да се разпространява и извън пределите на страната. Кутев напомни за злополучното посещение на премиера Борисов в Москва. „Руският министър-председател трябваше да обясни, че той е отишъл неподготвен и че те очакват от него да си говорят за енергийни проекти и че той поне би трябвало да е прочел договорите, за които става дума", коментира Кутев. Депутатът предупреди, че подобна ситуация предстои да се случи и при предстоящото посещение на Румяна Желева в Щатите. „Те очакват, че нашата външна министърка ще отиде с ясното съзнание, че ще говорят за енергийни проекти, за енергийна сигурност, за диверсификация на доставките на газ и на петрол", обясни депутатът. Намерението на министър Желева обаче е да разкаже какво прави българската прокуратура. „Ние това всички го разхождаме из целия свят и разказваме на всички до каква степен не ни стига акълът на държавници, за да разберем какво е важното за тази държава", възмути се Кутев. По думите му това е поредното профанизиране на дебата и е ясен знак, че държавата е в криза. Според него е възможно след няколко месеца хората да пожелаят предсрочни избори, тъй като това не са политиките и политиците, които обществото иска да вижда.

Депутатът от левицата Мая Манолова изтъкна, че ежедневно управляващите си служат с хитрини, с лъжи и с дребни измами по отношение на това дали са на работните си места. По думите й ГЕРБ умишлено регистрират нисък кворум, за да могат да приемат закони с по-малко гласове.

Манолова даде пример със случилото се през деня в парламента. При първоначалната регистрация е бил отчетен кворум от 140 души, макар че в залата са присъствали повече народни представители. От регистриралите се пък 66 депутати са били от ГЕРБ. След 3 минути, когато е поискана повторна регистрация на кворума, депутатите от ГЕРБ са нараснали с 12 души и са станали 78. След няколкократния отказ на председателката на Народното събрание да поиска поименна проверка на кворума се оказва, че присъстващите в залата народни представители в зала са много повече. Така с използването на тази схема Законът за здравното осигуряване е бил приет днес с по-малко от 100 гласа.

Манолова постави и въпроса къде са останалите народни представители от ГЕРБ, при положение, че те имат претенцията неотклонно и непрекъснато да са на работа и да гласуват законопроектите. „Истината е друга - тези, които най-много крещят и претендират, че трябва да има дисциплина и всеки народен представител трябва да си изпълнява ангажиментите, всъщност лъжат, защото те не са на работа и те не гласуват законите, които избраното от тях правителство внася", каза депутатът. Манолова добави, че задачите на народните представители са да участват в дебатите в пленарна зала, за да става ясно на българските граждани какво точно се обсъжда и какво точно се приема от българския парламент. Това обаче на практика не се случва. Мнозинството превръща парламента в компютърна зала, в която просто се натискат копчета.

"По-опасното е друго - драстичното разминаване между твърденията, претенциите и изявленията на управляващите и това, което те вършат. Защото не е важно според тях какво се дебатира в парламента - важно е обедното меню на председателката на парламентарната им група", каза в заключение Манолова.