БСП с над 60 предложения за гарантиране честността на изборите и свободното право на избор

Чавдар Георгиев:  Само преди месец управляващите приеха промени в ИК, които сега пак прекрояват. Това ли е стабилност?

„Управляващото мнозинство само преди месец и половина прие изменения в Изборния кодекс, които сега се налага да се изменят повторно, за да се подобри и поправи направеното.” Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев. Той каза, че БСП отстоява свободата на избора, прозрачността и честността на изборния процес, конституционните начала, по които следва да се провеждат изборите. Депутатът подчерта, че измененията, които левицата предлага са свързани именно с постигането им.

Георгиев посочи, че първото предложение на левицата е да се дефинира упражняването на избирателното право на всеки гражданин като обществен дълг, а не като административно задължение. Според него при това упражняване то трябва да е пряко, лично и на принципа - един гласоподавател - един глас. На второ място той посочи, че се предлага гъвкава регулация за съчетаване на избори и национални референдуми и те трябва да се провеждат едновременно само ако има наложителни и изключителни причини за това.

Народният представител заяви, че друго предложение на БСП е определянето на отговорностите и участието на различните органи при произвеждане на избори. „Изпълнителната власт не може да бяга от дейностите с организационно-технически характер. В тези дейности тя не трябва да е само подпомагащо лице, а трябва директно да е пряк изпълнител и де е задължена да ги осъществява по указания на избирателните комисии”, заяви той. Георгиев подчерта, че е важна и промяната в посока на разширяване на публичността на данните за гласуването с цел активиране на избирателя и постигане на по-голяма представителност. „БСП е против електронното дистанционно гласуване, защото е противоконституционно и е несъвместимо с тайната и доброволността на вота, въпрос, по който и президентът явно ни подкрепя”, каза още той.

Чавдар Георгиев подчерта, че горепосочените законови промени ще подобрят съществуващата регулация, като се елиминират някои принципни предпоставки за недемократично провеждане на избори. „Целим допълнително законово гарантиране на свободата на волеизявление на избирателите и честността на изборите, което е константно изискване на съвременната демокрация”, заключи Чавдар Георгиев.

 

Филип Попов:  Мнозинството прие промени в ИК, за да си осигури служебни победи при следващи избори

„Направените от управляващите промени в ИК ограничават свободното волеизявление, водят до по-лоша организация на изборите и ще способстват за все по-лоши изборни практики. Управляващото мнозинство прие измененията в изборното законодателство с цел да си осигури служебно предимство при следващите избори”. Това заяви по време на дебатите депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. „БСП винаги е отстоявала конституционните принципи на избирателното право – общо, равно и пряко избирателно право при тайно гласуване”, заяви той. По думите му показателно за последните местни избори, при които е имало безредици при отчитане на изборния резултат и неспазване на ИК, е било това, че 9 от 10 протокола са били подправяни.

Попов подчерта, че проблемите на изменения преди месец ИК са свързани с няколко основни принципа. На първо място той посочи задължителността на гласуването, което според българската Конституция е право и не може да бъде задължение. На второ място той посочи електронното дистанционно гласуване, за което има решение на КС, че то не гарантира автентичността, тайната и доброволността на вота.

На следващо място депутатът от левицата посочи и абдикирането на изпълнителната власт от организационно-техническата подготовка на  изборите. По думите му с тези промени са създадени и предпоставки за манипулиране на изборите.  Той подчерта, че от началото на редакциите на ИК от сегашните управляващи БСП е внесла повече от 60 предложения за промени в него. Попов добави, че макар и в голямата си част те да са отхвърлени, левицата няма да спре да се бори за възможността за провеждане на честни избори в България.