Антон Кутев: Постигнахме мир върху тънък лед

Интервю на Боряна Йотова със секретаря на ИБ на НС на БСП Антон Кутев за в

Интервю на Боряна Йотова със секретаря на ИБ на НС на БСП Антон Кутев за в. Стандарт

 

- Г-н Кутев, заровихте ли томахавките в БСП с новия избор?

- Според мен не напълно, но поехме в правилната посока. Постигнахме мир върху тънък лед. А дали ледът ще издържи тежестта на това, което има да се случва в партията, засега не е ясно. Това зависи от много бързите действия на Изпълнителното бюро. За себе си още след предишния пленум на партията бях формулирал извода, че се съкратиха сроковете. Ако след конгреса хоризонтът, който виждах за резултати, беше една година, то след пленума се съкрати на 3-4 месеца. Ако за това време не покажем реални резултати за развитие на партията и публично присъствие, това ръководство ще се срине изключително шумно

- Кирил Добрев ли беше дразнителят, заради когото стана всичко през последните седмици?

- Не, той по-скоро беше символът на това, което някои хора не искаха - или беше превърнат в символ. И той като всички нас има своите предимства и своите недостатъци и не смятам, че недостатъците на Кирил са повече от недостатъците на други хора - както на тези, които сега сме в бюрото, така и на тези, които излязоха. Смятам, че демонизирането му е груба грешка, защото той нито е демон, нито е ангел. Това беше политическа игра, която не харесвам, защото с всичките си недостатъци той може да бъде много полезен на партията и трябва да е такъв.

- Казахте средоточие. На какво?

- Може би във всяка партия има противостоене на личности, противостоене на интереси. За никой не е тайна, че в момента БСП се намира в преломен етап. Всички напрежения от времето на прехода започват да избиват, защото дълго време са били потискани с цел единството на партията. И сега е времето, когато могат и трябва да излязат на повърхността, защото после имаме други задачи. Сега е моментът да се разберем кой кой е. В крайна сметка всеки от нас, който е тръгнал на война, трябва да е наясно, че може да бъде обстрелван.

- Мислите ли, че Добрев и още няколко души, които вече не са в бюрото, съсредоточиха върху себе си атаките, предназначени за Сергей Станишев?

- Естествено. Нито един от нас не е атакуван толкова лично заради себе си, колкото заради това, че по един или друг начин защитавахме определена политическа линия. Друг е въпросът, че всеки един от нас има определени слабости. Факт е обаче, че атаките имаха крайна цел и тя е Сергей Станишев. Но това е битката и ние я знаехме.

- Само вие оцеляхте от кръга "интригантите".

- Никога не съм бил интригант. Аз имам лошото качество да имам право информационно черво и от мен интригант не става.

- Смятате ли, че сте преминали кръстопътя, на който партията можеше да се разцепи?

- Напротив, този кръстопът предстои. Убеден съм, че можем да минем през него, без партията да се разцепи, и точно това в момента е залогът. Ако новото ръководство си свърши работата както трябва, можем да минем без разцепване на партията. Е, може да има и люспене, но важното е да няма разцепване. Т.е. БСП да остане най-голямата сила в лявото пространство. Независимо от това, че сега сме избутани в ъгъла, аз съм сигурен, че за не повече от половин година партията може и ще се възстанови и ще има визията и присъствието, които заслужава.

- Кой, според вас, има интерес от разцепление и кой работи в тази посока в БСП?

- Нямам право да говоря с имена. Мога да кажа със сигурност обаче, че има хора, които не могат да преживеят отпадането си от властта - и изпълнителната, и партийната. При нас в БСП е прието да се смята, че никой от нас не работи за себе си, а за партията, защото никой от нас не би бил това, което е, извън БСП. Включително и аз станах депутат, защото партията ме направи такъв, а не защото съм много готин. И това се отнася за всички. Надявам се и този път вътрешният инстинкт за самосъхранение да сработи. Нашият проблем не е, че вътре в партията искаме да сваляме едни и да слагаме други, а че хората не искат да виждат определени лица. И това е реалният проблем на партията.

- Доскоро се твърдеше, че БСП е най-силна, когато е в опозиция. Какво се обърка, та в момента сте в най-слабата си позиция?

- Просто изразходваме енергиите, които са се събрали по време на управлението и след това. Това, което знам със сигурност, е, че хората вече не искат партиите и политиците от прехода. Независимо дали са били добри и лоши - срещу тях има негатив. Същото беше и преди 15 години с политиците от социалистическия период. Убеден съм, че този период на пълно отричане ще премине. И ще дойде време, когато хората отново ще започнат да оценяват политиците по това, което са свършили, но в момента не е така. Има рязко отричане на това, което е станало по време на прехода, и БСП трябва да се съобрази.

- Какво загуби БСП за времето, в което гледаше пъпа си?

- Не мисля, че от много време се занимаваме със себе си. Може би ако се бяхме заели по-рано с този въпрос, нещата щяха да се развият по друг начин, въпреки че е ясно, че партия на власт трудно се занимава с подобни процеси. Нямаше как след едно управление да не ни се случат всичките тези катастрофални последици. В България всяко управление свършва по подобен начин. Това, което определя всяка партия като силна или слаба, е дали може да се възстанови след подобен удар и дали когато се възстанови, ще успее да го направи по такъв начин, че да възвърне позициите си. Вярвам, че БСП може да го направи, защото го е правила. И смятам, че всички аналогии, които се правят със СДС, няма да се случат, защото виждам в последните два месеца, че успяваме да задържим партията независимо от проблемите, които срещаме.

- Закъсняло ли беше създаването на бюрото за правна помощ?

- Категорично. Това трябваше да стане веднага след изборите. Друг е въпросът, че всъщност в началото нямаше нужда от него, защото ГЕРБ направиха само политическите си промени и не бяха влезли в промени, които да създават правен казус. Сега вече делата, които се водят срещу сегашните министри, са повече от делата, които се водят срещу бившите министри. Вярно е, че срещу новите министри се водят дела за клевета и за незаконни уволнения, но за разлика от другите съм сигурен, че тези дела ще бъдат спечелени и министрите ще бъдат осъдени. За разлика от делата срещу бившите министри. Може би наистина пропуснахме времето, в което можехме да дадем ясна закрила на хората, свързани с БСП. Друг е въпросът каква чуваемост имат нашите мотиви. И това всъщност е проблемът, защото все още нямам отговор как да защитаваме хората си, така че това да се чува. Проблемът е, че обществото има негативна чуваемост и чува лошите неща.

- Каква част от гласовете, които загубихте на местните избори, са заради вътрешното противопоставяне и каква заради "вълната ГЕРБ"?

- Не смятам, че сме загубили гласове заради вътрешното противопоставяне в партията, дори на местните избори. Ако ние губим гласове по вътрешни причини, то не е заради противопоставяне, а заради лошата организация на партията, заради това, че хората чувстват, че е скъсана връзката им с ръководството.