Георги Кадиев: Имам идея за БСП, а Станишев и Овчаров да си се разберат

Интервю на Елица Гилтяй с члена на ИБ на НС на БСП Георги Кадиев за в

Интервю на Елица Гилтяй с члена на ИБ на НС на БСП Георги Кадиев за в. 24 часа.

 

- Как се оказахте изненадата в новото Изпълнително бюро на БСП, г-н Кадиев? Преди две седмици ви попитах как ще реагирате, ако Станишев ви покани, и ми казахте, че е абсурд той да го направи, а и вие да се съгласите. Какво се промени?
- През тези две седмици се случиха постоянните атаки срещу БСП по всички линии и резултатът от изборите. Добавям и желанието ми БСП да се позиционира като основна, всъщност единствена алтернатива на сегашното управление. За целта е необходима консолидация не около личността Станишев, личността Кадиев, личността Овчаров или която и да е друга, а около идеята да бъдем тази алтернатива. И всеки от нас да направи своите малки компромиси. Прецених, че, първо, в момента отказ на такова предложение ще е грешка от страна на един член на БСП, защото консолидацията ни е абсолютно задължителна. И, второ, би дал много силно оръжие на ГЕРБ да обясняват: Ето, вижте ги, те продължават да се карат.
- Нали обаче предупреждавахте, че БСП се превръща в лидерски проект като ГЕРБ и ДСБ, какъвто тя никога не е била и не може да бъде. Отпаднаха ли тези ваши опасения, или по някаква причина решавате да участвате в този проект на Станишев?
- Поканата към мен означава, че се допуска различност. Да имаш алтернативно мнение в самото бюро, след това в партията, а после тази различност да се проявява и в цялото общество. Сигналът е положителен.
- Значи ли това, че започва помирение между "Позитано" и ръководството на софийската структура на БСП?
- Не мога да говоря от името на софийската организация. Тя си има председател.
- Попитахте ли този председател - Румен Овчаров, дали да приемете офертата на Станишев?
- Предложението стана направо в залата. Беше отхвърлен вариантът да се прегласува старото Изпълнително бюро - и правилно, защото смятам, че при избора преди 2 седмици е имало нерегламентирани действия независимо дали това може, или не може да се докаже. Та след като беше решено да има нов избор, председателят трябваше да каже дали предлага същия състав на бюрото, или промени в него. И той каза: Предлагам същия състав от 21 души плюс двама нови - Георги Кадиев и Антон Кутев, като всеки от тях, разбира се, трябва да каже дали приема номинацията.
- И изобщо не бяхте предупреден?
- Никакъв предварителен разговор не е имало. Няколко човека - Стефан Данаилов, Димчо Михалевски, се изказаха, че положителната енергия, която сме събрали от тези избори в София, и консолидацията на силни фигури в БСП трябва да бъдат материализирани по някакъв начин. Така че Станишев не ме е питал предварително, нито аз съм питал някого. Попита ме директно в залата: "Приемаш или не?" И отговорих това, което казвам и на вас сега - че независимо от личностните отношения важното е да покажем, че БСП е алтернативата на управлението.
- Може би тогава пък вие ще направите тази крачка на помирение между най-голямата партийна организация в страната и председателя на БСП? Или виждате себе си в ролята на опозиция в Изпълнителното бюро?
- Виждам се като човек, който има идея как трябва да се развива БСП занапред. Важното за мен е да се отворим към групи граждани, към които досега не сме успявали да намерим път. Според социолозите, с които разговарях, в неделя от 71 хил. гласа в София приблизително 20 хиляди са именно периферни на БСП. Това е ролята, която виждам за себе си. А помирението на Станишев и Овчаров те сами трябва да решат помежду си.
- Новата партийна драма е изхвърлянето на Кирил Добрев от бюрото. Защо пленумът постъпи така?
- Какво значи "изхвърляне"? Имаше гласуване и 20 души са получили необходимите гласове, а трима не са. Такъв е вотът на Националния съвет. Дори да приемете, че отделна група в него - софийската, както се твърди, е против едно или друго лице, това не е достатъчно. Очевидно и други така са преценили и не виждам нищо драматично в това.
- Вие обаче имате избор - в правителството в сянка на Станишев или ако се еманципирате от БСП - при Борисов... Как гледате на комплимента към вас от премиера, след като досега 4 месеца за нито един социалист добра дума не беше казана?
- Като на оценка за моята работа. Наистина 2 години седя под носа на Бойко Борисов в общинския съвет и той много добре знае ходил ли съм при него, искал ли съм му далавера, опитвал ли съм нещо да открадна. Така че това е личностна оценка, за която благодаря. И той не е искал от мен нищо, което е против правилата. Същото е и с г-жа Фандъкова. Между нас има нормален човешки диалог и така трябва да бъде въпреки политическите различия и дебата как трябва да се случват нещата в Столичната община. Иначе "предложението" - аз може да го взема, ама той трябва да се еманципира, е оценка за собствения му финансов министър. След 100 дни имам право да кажа, че според мен министър Дянков е слабото звено в това правителство. Не виждам мерките в приходната част, които трябваше да напълнят бюджета и щяха да позволят да се правят нужните политики в разходната част. Да оставим настрани езикът, на който говори - да речем, че си е изпуснал нервите за феодалните старци и подобни неща, но ми липсва глобалната визия в бюджета. Освен това като футболен треньор не можеш да ходиш и да обираш добрите играчи от другите отбори, а после да твърдиш, че твоят е най-добър. Направи си свой екип и колкото по-силни са другите отбори, толкова по-силен ще е и той, като се състезава с тях. Това, което ГЕРБ прави в момента, е изяждане на дясното пространство, на СДС и ДСБ, предлагане на позиции на хора от НДСВ. Вероятно ще тръгнат скоро да предлагат и на хора от БСП. Обезличаването на другите политически партии, за да остане само една голяма и малки сателитни край нея, е заплаха за демокрацията у нас. Това ГЕРБ трябва да го разбират, да осъзнават колко е опасно за тях самите.
- Защо в последните дни бягате от въпроса ще се кандидатирате ли за председател на БСП в София?
- До вчера бягах, защото не исках да смесвам нещата. Създаде се впечатление, че се кандидатирам за кмет на София единствено за да стана някакъв в БСП. Което никога не ми е било целта. А и е най-трудният начин, по-лесно би било да се сложа на този или онзи. Втората причина, поради която не съм сигурен, е, че това е много специфична работа. Познавам горе-долу работата на един министър, на един кмет и на председателя на Градския съвет - все пак съм на една ръка разстояние. Повече ми импонира експертният стил, другият тип работа, който не е в чисто партийните позиции. Така че предстои да преценявам. Но задължително бих искал, ако се кандидатирам, това да стане през вътрешния вот на софийската градска организация. 20 хиляди членове на БСП също могат да бъдат лобирани в една или друга посока, но далеч по-трудно от неколкостотин делегати на една партийна конференция или пък един Градски съвет от 60 и няколко човека.
- Вярвате, че другарите ви ще се съгласят на вътрешни избори за лидер?!
- Мисля, че ще приемат. Ако нещо ги притеснява, това е трудната организация. Но пък да прокараш за първи път нещо, е предизвикателство. И председателят на БСП трябва да се избира по този начин. Ако СДС направи нещо хубаво през последните години, това е въвеждането на вътрешните избори. Освен всичко друго това мотивира и самите кандидати да работят, и членовете на партията да гласуват, и като цяло създава положителна енергия.
- Кой беше най-ужасният момент за вас в кметската кампания?
- Ужасен не съм имал. Е, не е приятно да четеш проучвания на платени социолози как губиш с 1:6, при това още преди мачът да е почнал. Но пък това мотивира допълнително. Разчитах на по-висок резултат, но в крайна сметка 1:2,3 не е и лош при стената, която имахме срещу нас, и само 4 месеца след парламентарните избори. За първи път кандидат на БСП води кампания, която не е отправена към тези, които вече са агитирани, т.е. собствения й актив, а към тези, които досега не са били агитирани. Аз исках да изляза от тази кампания с достойнство, да няма обвинения към мен, че съм играл нечестно, че съм атакувал опонента си грубо. И мисля, че го направих. Единственото, което си позволих към г-жа Фандъкова, бе репликата за пърхането с мигли, и се извинявам за нея. Но тя бе в отговор на атаката на премиера към моята съпруга.