Проф. Гечев: Крайно време е българското правителство да разбере, че България не може да разчита само на дребни оперативни програми

След 2020 г. на какво ще разчита българската икономика?

„Разбирам, че България няма система от национални приоритети за развитие. Има отделни програми, които са свързани с оперативните програми на ЕС”. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев в парламентарен контрол към икономическия министър Божидар Лукарски. Проф. Гечев е на мнение, че има хубави новини по тези отделни програми, но според него е крайно време да разбере българското правителство, че България не може да разчита само на тези дребни оперативни програми. „Тази година от ЕС, ако можем, ще усвоим 3 млрд.лв. Миналата година бяха 3.5 млрд. лв., а след 2020 г. на какво ще разчита българската икономика?“, попита народният представител. Той подчерта, че се очаква система от национални приоритети, както и  Министерството на икономиката да работи с Министерството на финансите и цялото правителство така, че да се осигурят вътрешни източници на икономически растеж. „Това ще рече, че в разработката на новия Бюджет 2017г очакваме Министерството на икономиката да задава цели на финансовото министерство, а не само да изпълнява бюджета“, каза още той. По неговите думи българското правителство трябва да преосмисли къде е мястото на Българската банка за развитие и на Агенцията за икономическо прогнозиране, защото е очевидно, че Министерството на икономиката не изпълнява до края функцията си за координация на икономическите политики на отделните министерства и постигане на целите за икономическо развитие на България.

„Чуждите инвестиции намаляват, вътрешните също. Резултатите са по-скоро отрицателни. Програмите за конкурентоспособност – много са хубави, но сме на опашката на ЕС“, коментира още проф. Гечев. По неговите думи Европа от няколко години говори за реиндустриализация, а ние такива програми нямаме.

„Българското правителство работи на парче и питам дали Министерството на икономиката възнамерява да предложи с другите министерства система от национални приоритети и стратегия за развитие на българската икономика с помощта на европейските програми, основно търсейки източници за развитие на българската икономика в вътре в самата икономика“, каза още проф. Румен Гечев.