Михаил Миков: Всички имат демографски проблеми, но другите страни взимат социални мерки

Ако годишно се раждат около 63 000 деца, умират 110 000 българи

„България се намира в демографска катастрофа. Всички имат демографски проблеми, но другите страни взимат социални мерки”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков по време на парламентарен контрол към министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Според него ситуацията е ясна за всички български граждани, но те не виждат конкретни мерки от страна на правителството, както и ангажиране на финансов ресурс. Той припомни, че в края на миналата година парламентът е приел решение, с което задължава правителството да предложи краткосрочни и средносрочни мерки за борба с демографската криза. Миков посочи, че според регистъра на Министерството на здравеопазването, тази година са родени 1335 деца по-малко от миналата, а 2573 по-малко от по-миналата. „Ако годишно се раждат около 63 000 деца, умират 110 000 българи”, допълни той.

Миков подчерта, че мерките трябва да тръгнат от социалното министерство. „Тази година за първокласници има 250 лв помощ, а останалите деца не ходят ли на училище?”, попита той и уточни, че това са деца от семейства на работещи бедни и безработни. „Това убива България. А миграцията усилва този процес”, категоричен е Миков. Той попита министър Русинова дали има набелязани мерки, които поне малко да задържат този процес.

Според него се получава парадокс – децата намаляват, а държавата икономисва от броя деца. „В същото време оправданието за бюджета на социалното министерство, като остатъчна величина, е водещо при формирането на всички политики. Така държавата умира”, каза още народният представител. По неговите думи бизнесът се оплаква, че няма работници. „Няма да има при тези нива на заплащане на труда в България. Социалната ангажираност на бизнеса най-ясно се вижда на терминал 2”, допълни Миков. Според него загриженост и семинари няма да спрат хората да бягат от България, защото тя е най-голямата мащеха към своите граждани в рамките на ЕС.