Гечев към управляващите: Искате да ви подпишем празен чек, за да изтеглите нови 1,2 млрд. лв.

Целта на тези средства вероятно е да влезнат в бюджета, да се отчете по-голям приход и да се използват за президентските избори

„Правителството иска да разпишем поредния празен чек, този път за 1, 2 млрд. лв. без Министерство на финансите да ни даде никакъв разчет, за какво става дума”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателя на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той обясни, че не става въпрос за поръчителство или гаранция, а българското правителство и данъкоплатците чрез закона да стават длъжници по този заем от 300 млн. евро. и следващият пак от 300 млн. евро. Гечев подчерта, че в мотивите за искането на двата заема от общо 2 страници няма никакви числа, с изключение на размера на исканите заеми. Той бе категоричен, че трябва да се покаже въздействието от заемите и тяхното изплащане върху бюджета на България в близките години, а такива разчети няма. По думите му така са нарушени процедурите за приемане на закони в НС.          

Румен Гечев подчерта, че основните плащания по заемите са след 2022г. до 2026г., а в последната година се плащат 46% от главницата. „Става въпрос за изключителен натиск върху бюджета на България без да е разписано как България ще го посрещне”, каза той и припомни, че тогава изтича и падежа на главницата по 16 млрд. заем.  

Гечев изрази и несъгласие с целите, защото и противоречат - или ще се укрепва фонда или той ще се използва за каса. „Това е скрит заем от 1,2 млрд. лв. Тези средства е вероятно да са свързани с втората цел – да влезнат в бюджета, да се отчете по-голям приход и да се използват за президентските избори”, заяви той. Гечев попита и защо Гаранционният фонд не тегли същия заем от българските търговски банки. Той подчерта, че не е ясно и дали няма по този начин лихвата да е много по-висока. "Защо след като България има над 60 млрд. лв. депозити, ние отиваме да попадаме под външна зависимост?", попита Гечев.

Той зададе и въпроса, вярно ли е, че разполагаме до края на годината с 11 млрд. лв. фискален резерв. "Ако това е вярно защо не използваме него. Този резерв е виртуален и ние сме на санитарния му минимум от 4,5", каза още той. Гечев обясни, че в тези 11 млрд. влизат – новият заем от 4 млрд., парите, с които се е разплатила ПИБ, другите заеми извън тези 16 млрд. "Заробихме българската държава като длъжник с 16 млрд. заем, а сега вървим към 20 млрд. заем", каза още той.