В европейската година за борба с бедността българското правителството обрича хората на мизерно съществуване

Депутатите от Коалиция за България не подкрепиха Бюджет ‘2010 на първо четене в парламента   Гласувах против този бюджет, тъй като синдикатите го обявиха за бюджет на паниката, бюджет на мизерията

Депутатите от Коалиция за България не подкрепиха Бюджет ‘2010 на първо четене в парламента

 

Гласувах против този бюджет, тъй като синдикатите го обявиха за бюджет на паниката, бюджет на мизерията. Ние от Коалиция за България го определяме като антисоциален бюджет. Това заяви депутатът от левицата Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна при първото четене на предложения от управляващите държавен бюджет за следващата година.

Стойнев изтъкна, че 2010г. е обявена за европейската година за борба с бедността. „Именно през тази година това правителство абдикира от своя социален ангажимент", категоричен беше депутатът. По думите му, когато хората най-много ще се нуждаят от подкрепа и от сигурност, правителството предлага мерки като замразяване на  доходи и пенсии, прекратява се изплащането на коледните добавки. При нарастване на безработицата се закриват производства, средствата за подпомагане на заетостта са намалени със 125 млн.лв. Над 63 000 души ще са по- малко наетите по програми и мерки. „Това е град колкото Плевен", възмути се Стойнев и добави, че административната реформа, готвена от правителството, допълнително ще повиши безработицата.

Депутатът от левицата изтъкна, че с 20% се намаляват помощите за отопление. Парите за целеви помощи за хората с увреждания ще достигнат до 97 000, когато от такива помощи се нуждаят 117 000 души. Отнемат се социални придобивки. От парламентарната трибуна Стойнев предупреди, че управляващите поставят хората в една изключително тежка ситуация и ги обричат на мизерстване. „Какво ще кажете на тези, които няма да получат своето увеличение на пенсиите. Жалко е в годината на бедността такова отношение към българските граждани", обърна се Стойнев към мнозинството.

Димчо Михалевски добави, че Коалиция за България е гласувала против бюджета за 2010г., защото не е съобразен и с нуждите на местното самоуправление. „Възможностите на българските общини са посечени", заяви депутатът. По думите му  предоставянето на публични услуги няма да бъде възможно в обема и качеството, което до тук българските граждани и местните органи са имали. Заради липсата на адекватна политика от управляващите, българските общини няма да могат да усвояват  и европейските фондове.

По- рано през деня бившият финансов министър Пламен Орешарски коментира, че основната цел на бюджета за следващата година би трябвало да е противодействието на ефектите от глобалната икономическа криза. „Точно това липсва. Аз не откривам антикризисни политики, нито инструменти, с които би трябвало да се смекчат ефектите от кризата", заяви Орешарски. Той изтъкна, че изброяването на почти всички важни звена на публичния сектор като приоритети, говори за това, че реално липсват приоритети на правителството.