Михаил Миков: Промените в Закона за енергетика нанасят удар на две производства в България

Ще бъде разбит животът на 500 семейства само във Видин

 „Промените в Закона за енергетика е абсолютно имитационно упражнение и няма да реши тежките дефицити в НЕК. Но ще разбие живота на 500 семейства само във Видин, които се хранеха от това”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков от парламентарната трибуна. Той е на мнение, че с политиката на КЕВР е нанесен удар на две предприятия. „Само във „Видахим” бяха съкратени около 500 работници в последните 6-7 месеца. Довършва се ликвидация на индустриални производства, защото с оглед на тази политика никога повече в Свищов няма да се произвеждат полиамидни влакна, а в България – автомобилни гуми”, посочи Миков. Според него това се прави като политика чрез Закона за енергетика. „Когато се удари ТЕЦ-ът на тези предприятия, никога повече там няма да има индустриално производство”, категоричен е той.

Миков е на мнение, че с този закон се затвърждава още нещо – България ще бъде земеделска страна. „В ТЕЦ 1 и 3 може да се купува електроенергия по 170 лв, а тук пренебрежимо малки мощности ще бъдат ударени с този закон”, каза още народният представител.  По неговите думи ще има рязък спад на приходите, които са около 6-7 млн от акцизи и ДДС в местните данъчни и митнически служби от вноса на въглища. Според него чрез промените в закона се правят опити да бъдат икономисани 40 млн.лв., но това ще излезе много по-скъпо.

Таско Ерменков: Страната ни се превръща в голям магазин за вносни стоки

„Няма как днес да решим натрупаните проблеми през последните 25 години в областта на икономика и индустриализация. Страната ни се превръща в голям магазин за вносни стоки”. Това допълни народният представител Таско Ерменков по темата. Според него няма как да бъдат решени и проблемите в енергетиката, свързани с изкривената и дебалансирана система в полза на частниците. „Опитваме се да запушим дупките в НЕК, без да се интересуваме какво става в самия НЕК - какви са разходите там, дали е правилно управлението и прави ли съответните реформи”, каза още той. По неговите думи, ако се гледат общите интереси на българския народ, трябва да се търсят варианти, за да не се вдига цената на тока. „Трябва да дадем възможност на КЕВР да формира цени, които няма да доведат до утежняване на българските граждани”, посочи Ерменков.

Народният представител уточни, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлага да бъдат поставени на една база държавната и частната собственост. „Вместо да облагаме само т.нар енергопреносни предприятия – „Булгартрансгаз” и ЕСО, да обложим и частните енергоразпределителни дружества”, посочи той. Според него няма разлика, защото това е транспортна услуга, извършвана от предприятията. „Ще дадем възможност на малкия и средния сектор да работят с по-ниска електроенергия ще развиваме икономиката”, заключи Таско Ерменков.