Дебат с управляващата коалиция е невъзможен

Няма дори рецепта за пицата на г-н Дянков   В последните месеци нееднократно сме констатирали, че българският парламент не работи ефективно и прозрачно

Няма дори рецепта за пицата на г-н Дянков

 

В последните месеци нееднократно сме констатирали, че българският парламент не работи ефективно и прозрачно. В него няма дискусии, няма закони, които да се приемат след сериозни обсъждания. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. Според лидера на социалистите парламентът се е превърнал в машина за гласуване на правителството и на премиера. „Няма смисъл да дебатираме. Дебат с тази коалиция не е възможен", заяви той.

Станишев изтъкна, че за първи път от всички години на българския преход се приема бюджет на страната без реален дебат. Обсъждане на бюджета по същество не е имало и в парламентарните комисии. Ето защо депутатите от левицата не останаха учудени, когато колегите им от ГЕРБ отказаха да защитят собствения си проект в пленарна зала. „Така е решено. Това е бюджетът. Нищо не може да се пипа", оправдаха своето безсилие от мнозинството. 

Според лидера на БСП бюджетът за 2010г. по никакъв начин не отговаря на очакванията на българските граждани, нито е ориентиран към проблемите на отделните сектори. Реално в здравеопазването е предвидено намаление с 450 млн. лв. Бюджетът за образование е намален с повече от 10%, поради което финансирането на науката е орязано с 1//3. Българските общини следващата година няма да получат от държавата повече от 350 млн. лв. и много от тях ще изпаднат в състояние на фалити. „Това няма никакво отношение към дневния ред на управляващата коалиция. Те живеят в свой собствен, много самодоволен свят", коментира Станишев. По думите му управляващите не желаят да чуят различно мнение. „Това само потвърждава нашата теза, че в България се утвърждава един едноличен режим на управление, в който няма истински демократични процеси", каза лидерът на социалистите.

Станишев коментира и комичната картина, която се разигра в парламентарния ден: „Очевидно бяха разменили папките на министър-председателя и на министъра на финансите, защото г-н Борисов се опита да направи икономическа и финансова обосновка на бюджета, изчитайки това, което му е написано, а г-н Дянков направи политическа оценка в рамките на 2 минути".

„Българите сами ще преценят коя пица е била голяма, коя е била празна, коя е била малка, като наближи Коледа и като видят, че коледни добавки няма да има. Няма да има 13-та пенсия, 13-та заплата. Мисля си даже, че няма да има и пица. За да има пица, трябва да има рецепта и спазване на технологията за производство, тук няма такива неща". Това заяви от своя страна депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров. По думите му Бюджет 2010г. прехвърля най-тежките проблеми от кризата върху най-бедните и не осигурява необходимите на държавата инвестиции. Румен Овчаров посочи, че никой не си задава въпроса как българските фирми ще преживеят до началото на следващата година. Депутатът нарече „объркани мисли на объркани хора" непрекъснатата смяната на решенията на управляващите по Бюджет 2010.