Момчил Неков: С предлаганите промени в областта на образованието вървим към пропастта

Юни 04, 2016 Новини БСП в медиите 0 1588

Искахме задължителното образование да продължи до 12 клас, да се учи по един учебник

„С предлаганите промени в областта на образованието вървим към пропастта”. Това заяви евродепутатът от левицата Момчил Неков по телевизия BG on AIR. Той обясни, че БСП са направили много разумни предложения. „Искахме задължителното образование да продължи до 12 клас, да се учи по един учебник”, каза той.  Неков припомни и как ГЕРБ искат с държавни средства да се финансират частни училища. „По този начин се отнема финансиране на държавни и общински учебни заведения”, обясни евродепутатът и допълни, че е напълно възможно заради това да бъдат закривани държани училища.

Според евродепутатът от левицата е нужно учителите да бъдат образовани в областта на новите технологии. По думите му има необходимост от това, за да може те да ги преподават и на учениците, като по този начин ще ги подготвят по-добре за предизвикателствата, които ги очакват.

Той каза още, че темата с бежанците също е много важна. Неков припомни как премиерът Бойко Борисов е бил против построяването на граничната ни оградата с Турция. Евродепутатът обясни, че именно правителството на Орешарски е започнало строежа й, а наскоро премиерът Борисов се е хвалел пред ЕС как добре се справяме с проблема по границата и е водил представители от Европа, за да им показва как функционира съоръжението и системата за опазване на границата ни. „Орешарски бе този, които даде само 8  милиона за оградата, а сега управляващите искат 50. Всички обаче знаем, че тези пари няма да отидат само за оградата”, коментира евродепутатът.

Според Неков друга важна тема със сериозен обществен отзвук е драстичното увеличение на цената на билета в София. „Нали знаем кой ще плаща билета – най-ощетените хора. Вместо управлението на Борисов да стимулира икономически хората, ние ги натоварваме с нови тежести. Токът ли поскъпна толкова драстично, цената на горивото ли, за да се стигне дотук? Знаем също, че автобусите за градския транспорт се купуват с европари, защо тогава е това поскъпване”, изрази недоумение Момчил Неков.