Бюджет ‘2010 е слаб

  Коментар на депутата от Коалиция за България Корнелия Нинова за „По света и у нас" на БНТ   Водещ: Парламентът не е виждал такова поведение по време на дебат за държавните пари

 

Коментар на депутата от Коалиция за България Корнелия Нинова за „По света и у нас" на БНТ

 

Водещ: Парламентът не е виждал такова поведение по време на дебат за държавните пари. Какво означаваше тази форма на поведение на опозицията?

 

Корнелия Нинова: Това поведение е израз на несъгласието ни както със съдържанието на бюджета, така и с начина, по който се приема най- важният закон на държавата. Бюджетът се прие без истински дебат. Никой от депутатите от управляващата партия не подложи на дискусия бюджета. За пръв път управляващи не защитават своя бюджет. И ние смятаме, че те не желаят този разговор по същество, защото разбират, че бюджетът е слаб. Освен това за пореден път ръководството на парламента наруши правилника като не даде думата на предварително заявените депутати от опозицията за изказване.

 

Водещ: От това, което казвате разбирам, че не намирате смисъл да има обсъждане. Какви са критиките на БСП за този бюджет?

 

Корнелия Нинова: Смятаме, че този бюджет ще засили ефекта на кризата през 2010г., защото няма никаква политика по отношение на увеличаването на приходите. Няма мерки за справяне с контрабандата и сивата икономика. От там са силно занижени разходите и по точно -  в сфери, които колегите от ГЕРБ са обявили за приоритетни - здравеопазване, социална сфера. Прехвърля се тежестта на кризата върху хората като много драстично се увеличават данъците. Акцизът на електроенергията за стопански нужди например ще скочи с 42%, което ще доведе до оскъпяване на всички стоки. Замразяват се доходите едновременно с това. За пръв път ще сме свидетели на факта, че минималната работна заплата остава под прага на бедността за 2010г. Отнемат се социални придобивки като пари за близнаци, пари за майки студентки, младите семейства с кредити, които имаха облекчения, няма вече да могат да ги ползват. Няма да има коледни надбавки, няма да има помощи за отопление.

 

Водещ: След това, което казвате, смятате ли, че България ще се справи с така заложените параметри в бюджета?

 

Корнелия Нинова: Не мисля. Мисля, че кризата ще се задълбочи именно заради драстичното увеличение на данъците, замразяването на доходите. Това ще доведе до намаляване на покупателната способност на хората, ще се свие вътрешното потребление. Това ще доведе от своя страна до фалит на фирми, до повишаване на безработицата. А в същото време са замразени всички програми и мерки за обезщетяване при безработица. Няма начин това да не задълбочи ефекта от кризата.

 

Водещ: Какво ще бъде поведението ви при окончателното гледане на бюджета? Смятате ли, че с отказ от дебат помагате за промяна на заложените пари?

 

Корнелия Нинова: Мисля, че между първо и второ четене в комисиите, където очакваме да се наложат доста промени в проекта за бюджет, промени заявени дори и от управляващите. Дори и днес ние не сме сигурни в крайна сметка какво ще обсъждаме като второ четене. Но между първо и второ четене ще предложим нашите алтернативни виждания за подпомагане на най-слабите и най-уязвимите хора в кризата. Например повишаване на минималната работна заплата от 240лв. на 280лв. и други наши предложения като алтернативи.