Красимир Янков: Дано българските граждани не започнат да плащат за сигурност, както за здраве

Управляващите да признаят, че не могат да осигурят сигурността на българските граждани 

„Със закона „Бъчварова“ на практика се прокарва идея за приватизиране на услугата сигурност на гражданите. Дано българите не започнат да плащат и тази услуга, както здравните услуги”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков. Той подчерта, че с тези промени окончателно се заличава институционалната приемственост в МВР. Според социалиста тяхната единствена цел е икономия на финансов ресурс, но не се предвижда нищо, което да подобрява организацията на дейността, управлението и условията за работа в министерството, работата с човешките ресурси, подготовката и преподготовката на полицаите, развитието в кариерата и като резултат по-ефективна и силна полиция. Той обясни, че в закона се предлага: намаляване на обезщетенията на полицаите; намаляване отпуските на полицаите; замразяване заплатите на държавните служители в МВР; извеждане от МВР в най-близка перспектива на Пожарна и аварийна безопастност; създаване на Агенции с цел „самоуправление. Според него би било по-честно управляващите да признаят, че няма пари да обезпечава сигурността на българските граждани, живота и имуществото им.

„След като се разгражда министерството, за по-лесно управление, то няма нужда от фигурата на главния секретар, той няма функции в модела на МВР след приемане на закона”, заяви Янков. Депутатът обясни, че служителите на МВР имат най-сериозните ограничения, а от тях се иска да имат знания и умения, за да изпълняват задълженията си да служат на обществото. „Как МВР ще привлича качествени човешки ресурси след като не може да се конкурира с частния сектор, където заплатите за квалифицирани кадри са високи?”, попита социалистът. Той обясни, че няма възможност за високи заплати както в частния сектор, но има социален пакет, обезщетения, специализирано медицинско и социално обслужване.

Янков подчерта, че новият полицейски модел следва да дава възможност да се изпълняват задълженията на полицейските органи в двете съществено важни сфери на вътрешната сигурност: от една страна полицията трябва да реагира на ежедневните проблеми, които засягат отделните граждани, а от друга страна, на сериозните проблеми, които засягат основите на сигурността и обществения ред: организирана престъпност, трафика на наркотици, тероризъм, различните видове трансгранична престъпност, компютърната престъпност, трафика на хора и сексуалната експлоатация и всеки друг вид криминална дейност, която изисква противодействие с високоспециализирани полицейски мерки.

Атанас Мерджанов: Национална сигурност не се гради с извиване на ръце

„Промените в Закона за МВР датират от година и половина и бяха белязани от неспокойствие на системата, което продължава и до днес. Те са белязани от категоричното несъгласие на всички синдикати”, заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов. Той подчерта, че се е стигнало до ситуация, в която министър Бъчварова да заяви, че всеки който се обяви срещу реформата и поиска нейната оставка е заплаха за националната сигурност.

Мерджанов припомни, че се е разиграла и унизителната ситуация, в която министър-председателят, министърът на финансите и министър Бъчварова да се откажат от първоначално внесения проект. Социалистът подчерта, че се е наложило министър-председателят да извива ръцете на собствената си парламентарна група и на коалиционните си партньори, за да си променят позицията. „Няма как с извиване на ръце да се гради национална сигурност”, заключи Атанас Мерджанов.