Проф. Гечев пита Дончев: Защо България е в челната тройка по корупция в Европа?

Според доклад на ОЛАФ България е не само най-бедната страна в ЕС и с най-ниска конкурентноспособност, но и страна която се класира като водеща в Европа по корупция

„Поради какви причини България се нарежда в първите три държави по корупция при усвояването на еврофондове в класацията на Европа? Защо изпълнителната власт допуска това? Какво сте направили вие, за да не допускате в бъдеще такива нарушения и злоупотреби с европейски фондове? Какви мерки са взети в конкретните български институции, за които вие носите отговорност и които са допуснали такива измами?” Тези въпроси отправи зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев към вицепремиера Томислав Дончев. Той обясни, че според доклад на ОЛАФ България е не само най-бедната страна в ЕС и с най-ниска конкурентноспособност, но и страна която се класира като водеща в Европа по корупция. Той също каза, че през последните години 54 сигнала са подадени от частни източници и само 5 сигнала са подадени от обществени институции във връзка с нарушение на европейското законодателство по усвояване на фондовете.

„След като е станало ясно и се води следствие от българските институции, заедно с европейските по скандалния случай за 1, 3 млн. евро, какво направихте вие в съответните български институции, които са одобрили този скандален проект”, попита още социалистът. Той обясни, че в този случай една фирма продава сама на себе си оборудване от Италия на цени, които са няколко пъти завишени. „Какво предприехте вие?”, попита проф. Гечев.