Емил Райнов: Отговорни за случващото се в здравеопазването са управляващите и техният министър

Юни 01, 2016 Новини БСП в медиите 0 1046

Защо ГЕРБ отсъстват от дебатите, засягащи здравето на хората?

„Отговорни за случващото се в здравеопазването са управляващите и техният министър”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов по телевизия Канал 3. Той попита, защо от 6 месеца в дебатите по въпроса не присъства човек от най-голямата управляваща партия ГЕРБ? „Виновен за случващото се в здравеопазването е не е само министър Москов. Виновни са и тези, които го подкрепяха и единодушно гласуваха в здравната комисия и парламента тази политика – именно управляващите”, категоричен бе Райнов и попита какво направиха те за две години управление в сферата на здравеопазването, та се стигна дотук?

Според народният представител от БСП, отговорен за случващото се в Пирогов е именно реформата на управляващите и техния министър. „Дали има някой чиновник – чантаджия, както бяха наречени те, който не изпълнява това, което му е заповядано. Категорично не. Има хора, които трябва да носят отговорност за министерство на здравеопазването и за политиката в сферата”, обясни д-р Райнов.

 Народният представител категорично заяви, че най-големият проблем в сферата е, че пациентите няма да имат достъп до здравеопазване. „С новия договор, който болниците трябва да подпишат, се намалява броя на леглата за болните хора. Те ще трябва или да чакат или да търсят здравни заведения с другите легла или да плащат за лечение, при положение, че са си платили здравните осигуровки”, обясни той.

Очаква се дефицит от милиони в НЗОК до края на годината

Д-р Емил Райнов сподели и информация от стенограма на здравната каса, като подчерта, че благодарение на управляващите, бюджетът на НЗОК е разклатен. „В стенограмите на касата се говори как ще се режат парите – средно с 3%. Как НЗОК на 1 юни дължи към здравни каси на други държави над 170 милиона. Прогнозира се също как в нея до края на годината ще образува дефицит от милиони”, каза също той.

Според него случващото се сега е резултат от заложеното още през миналата година в политиката на управляващите. „За всичко, което се случва сега, ние от БСП предупреждавахме още от миналата година”, припомни той. Райнов обясни, че сега сме 1 юни, а половината от болниците още не са сключили договора с НЗОК. „Проблемът не е само с болница „Пирогов”. Вчера и медиците от Спешна помощ са заявили, че заплатите им не са се увеличили, както им е било обещано”, коментира народният представител от левицата.