Бюджет’2010 отнема социални придобивки

Бюджетът за следващата година създава несигурност за работните места, заяви Сергей Станишев   Приходната част в бюджета може да бъде завишена с 1 млрд

Бюджетът за следващата година създава несигурност за работните места, заяви Сергей Станишев

 

Приходната част в бюджета може да бъде завишена с 1 млрд. лв, заяви председателят на НС на БСП и председател на ПГКБ Сергей Станишев по време на среща между синдикатите и представители на левицата. Оценката на Коалиция за България е, че има скрити приходи в бюджета, за това и приходната част е завишена, което е направено умишлено. По думите му, при такива обстоятелства е авантюра да се намалява осигурителната тежест с два пункта.

Бюджетът налага тенденция на обедняване на населението, увеличаване на данъчната тежест и замразяване на доходите в публичния сектор, каза още Станишев. Той заяви, че за първи път с бюджета се отнемат права в социалната сфера. Председателят на БСП изрази опасения, че държавната сметка за следващата година създава несигурност за работните места. Той обяви, че има сериозно намаляване на социалната подкрепа от страна на държавата и разкритикува управляващите за замразяването на пенсиите, които трябваше да се повишат през януари, 2010 г.

Този бюджет е бюджет на паниката, заяви вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов. Според него от разпределението на средствата за следващата година ще пострадат най-малоимотните, най-беззащитните - хората с ниски приходи.  Той прогнозира, че управляващите ще въведат допълнително задължително здравно осигуряване.  

Оцеляването на важни сектори като здравеопазването е под въпрос, акцентираха от ПГКБ. От страна на левицата беше изразено безпокойството заради рязкото намаление на средствата в тази сфера, което ще постави здравната система на ръба на срива.

Според конфедералния секретар на КТ „Подкрепа" д-р Евгени Душков, най-потърпевши от бюджет ‘2010 ще е са българските пациенти. Той определи бъдещето на здравеопазването като драма и постави въпроси относно липсата на стимул и добро заплащане за лекарите в България.

В началото на годината условията в общините ще бъдат драматични, прогнозира по време на срещата със синдикатите депутатът от ПГКБ  Румен Петков. Според него могат да бъдат поставени три важни въпроса с предложения бюджет. Първият е за намаляването на средствата на общините, което ще засегне жителите им. Вторият въпрос е свързан със състоянието на бизнеса, а третият са слуховете за съкращения в МВР, което според Петков не бива да се случва по време на криза, когато престъпността нараства.