Търновалийски: Властта готви одържавяване на вторите пенсии. БСП няма да го подкрепи

Май 30, 2016 Новини БСП в медиите 0 2139

Ние ще се противопоставим, няма да подкрепим подобни действия, защото за нас са важни интересите на гражданите

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с прехвърлянето на индивидуалните партиди от частните пенсионни фондове в един общ пул. Смятаме, че целта на финансовия министър Горанов е одържавяване на вноските по втората пенсия, за която хората, родени след 59-та година, се осигуряват”. Това заяви народният представител от левицата Георги Търновалийски за радио Пловдив. Той обясни, че държавата е длъжна да защити първо интересите на хората, които ще чакат нормална втора пенсия, а не да национализира средствата им.

„Ние ще се противопоставим, няма да подкрепим подобни действия, защото за нас са важни интересите на гражданите”, подчерта Търновалийски. Той припомни как първото правителство на ГЕРБ прибра 1.3 млрд. лв. от Здравната каса в държавния бюджет, след което ги похарчи непрозрачно и неясно. „Така ще направят със средствата на пенсионните фондове”, предупреди  депутатът.

Той остро разкритикува и Комисията за финансов надзор за това, че не защитава интересите на осигурените лица. По думите му КФН не се справя с осъществяването на контрол върху управлението на средствата от пенсионните дружества. „Много скоро мандатът на Комисията ще изтече, а парламентът умишлено бави избора на новите членове, за да се повтори ситуацията с КЗК”, посочи народният представител. Според него това са категорични нарушения на закона от страна на държавата.

По повод на създадения днес политически и парламентарен съвет между АБВ, БДЦ и ПФ Търновалийски заяви, че всичко, което се прави е подчинено на президентските избори. „Отново АБВ се свързва с част от управляващото дясно и бързо намериха съюзници, с които да направят конфигурация”, коментира още той.