Красимир Янков: Проблемът със сигурността на хората у нас не е важен за управляващите

Май 29, 2016 Новини БСП в медиите 0 1437

Шефът на МВР е социолог, а министърът на отбраната - земеделец

„Шефът на МВР е посочен от Борисов и е социолог, министърът на отбраната e земеделецът Ненчев. Явно проблемът с националната сигурност на всички хора в страната за това правителство не е сериозен.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков по БНР.

Той припомни как само преди дни премиерът, заедно с вътрешния министър, министърът на отбраната и определен от Борисов народен представител са обяснявали от границата как добре се справят институциите, и как осигуряваме европейската граница. „Но има наплив на бежанска вълна от Гърция към България. Това, за което ние алармирахме още при приемане на споразумението за репатриране между Гърция и Турция. Фактите показват нееднозначно че 170 бежанци са репатрирани. При условие че лагерите в Гърция бяха пълни, къде са другите?”, попита Красимир Янков. Той бе категоричен, че страната ни е заплашена от бежански наплив от гръцка страна.

„Сега установяваме, че 87 бежанци са преминали границата. Но колко всъщност са преминали, никой не може да каже. Самата Бъчварова обясни, че тя не може да гарантира сигурността на границата ни. Борисов сега иска да успокои обществото с изявления, извънредни мерки, с включването на Българската армия”, бе коментарът на депутатът от левицата. Според Янков няма значение какво обяснява изпълнителна власт на гражданите. „Защото съм убеден в некомпетентното и безотговорното отношение по въпроса. Още от началото на мандата им липсва отговорност към националната сигурност. Вижда се и прехвърляне на отговорност на парламентарните комисиите”, обясни ситуацията.

Държавата ни е статичен наблюдател

За Красимир Янков е много важно обществото да знае колко бежанци са преминали през България, какви са превантивните мерки, които вземат от МВР и оперативните звена, за да не преминават нелегално бежанци в страната. „Просто държавата ни е статичен наблюдател”, категоричен бе той.

На въпрос дали има напрежение между НСБОП и ръководството на прокуратурата, Янков бе категоричен, че това е видно за всеки български гражданин. „Отделните звена в МВР не работят – не работят връзките между тях. Всичко това се случва заради некадърното ръководство на МВР. Не забравяйте, че социолог ръководи ведомството”, категоричен бе той.

Управляващите искат да контролират българските граждани

Красимир Янков каза още, че се променя Закона за електронните съобщения - пробутва се през транспортната комисия с цел да се изисква информация от мобилните оператори с разрешение на районен съдия, при условия на тежко престъпление, но това не е от неговите компетенции. „Цели се управляващите да имат контрол върху българските граждани”, категоричен бе той.