Корнелия Нинова: БСП има нужда от цялата си сила, а държавата има нужда от силна БСП

Май 28, 2016 Новини БСП в медиите 2 2466

Без съмнение заставаме на силен фронт срещу ГЕРБ

„БСП има нужда от цялата си сила, а държавата има нужда от силна БСП. Ключовата дума за нас сега е промяна. Работа, почтеност и резултати от работата ни чака в левицата“. Това заяви председателят на социалистите Корнелия Нинова по БНТ. Тя обясни, че левицата вече върви по този път, и че е разбрала добре думите на Стефан Данаилов от Конгреса. „Неговите думи са изключително мъдри. Важно е с кого се обкръжава един председател, един лидер. Важно е да имаш коректив, и мисля, че в Изпълнителното бюро има такива хора. Целта ни е събиране, обединяване, а не разделяне. Стига отлюспване и вътрешни борби. Смятам също, че лявото крило в левицата е богатство за БСП“, коментира Нинова.

Тя припомни, че съвсем скоро ще се проведе и вътрешнопартийното допитване в БСП, което е новост за левицата. „Искаме да променим механизма на вземане на решения - да се вземат с вътрешнопартийни референдуми. За това предлагаме по ключвоте въпроси да се допитваме до нашите членове. Никой не може да принуждава БСП към каквото и да е, ние сами ще решаваме“, заяви Корнелия Нинова.

Според нея, БСП се стреми да бъде силна, аргументирана, ясна опозиция, но това вече не е достатъчно. „Ние сме опозиция и сме го доказали нееднократно. Нужно е да направим следващата стъпка – алтернативата, решенията, различни от това, което предлага сегашното управление“, подчерта председателят на БСП. Тя посочи още, че партията ще участва в изработването на Изборния кодекс, като вече е представила свой проект. БСП ще има и цялостна визия за съдебната реформа, като тя ще бъде готова през септември.

 

Без съмнение заставаме на силен фронт срещу ГЕРБ

На въпрос дали БСП застава на силен фронт срещу ГЕРБ, Корнелия Нинова бе категорична: „Без съмнение“. „Темите, по които заставаме срещу тях са много, но обобщено са две – връщането на държавата в икономиката, дори и с пряко участие, и силна социална държава“, подчерта тя и допълни, че по тези теми разликите с ГЕРБ са очевидни. По думите й различията между бедни и богати в страната вече са много големи. „Над 2 милиона са на прага на бедност. Затова държавата трябва да има много силна социална роля. Нужни са политики, конкретни мерки за справяне с проблема“, обясни тя.

Каква е тази държава, която оставя децата с увреждания без увеличение на средствата?

Нинова бе категорична, че управленската политика не може да продължава по този начин. „Каква е тази държава, която оставя децата с увреждания без увеличение на средствата четвърта година? 14 социални плащания са замразени. Управляващите теглят 16 млрд. заем, имат над 2 млрд. лв. в бюджета, а за хората няма“, коментира тя и даде за пример и разрушаването на „Напоителни системи“.

Попитана дали Георги Първанов може да стане президент, тя заяви, че сигурно в лично качество той може да стане. „Но не мисля, че може да бъде кандидатът на БСП“, обясни Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата каза също, че бъдещето на България се гради и от културните дейци, от духовните хора в страната. „Тези хора носят духовното и те могат да изведат България напред, ако ние политиците им дадем този шанс“, коментира Нинова, часове след като в НДК се събраха стотици културни дейци, дошли по нейна покана да отбележат светлия празник 24 май.