Стойнев: ГЕРБ да бъдат по-скромни в обещанията, балонът се спука, чудеса няма

Май 27, 2016 Новини БСП в медиите 0 2065

„Къде е газът?” – попита бившият енергиен министър по повод проекта за газов хъб „Балкан”

 „На следващите избори БСП ще бъде подготвена и ще бъде първа политическа сила.”, заяви в предаването „На четири очи” по Би Ти Ви Драгомир Стойнев, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и депутат от Коалиция БСП лява България. Той посъветва ГЕРБ да бъдат по-скромни в обещанията, защото „са добри да продават надежди и да хранят с илюзии, но този медиен имагинерен свят е балон и хората вече го усещат в джоба си.”.

„Ще подкрепим всеки един инфраструктурен проект, който минава на територията на България, било то газовия хъб, било то нов вариант на Южен поток, но ГЕРБ да бъдат по-скромни, те лъжат, че едва ли не още от утре тук ще стане чудо”, каза Стойнев. Според Стойнев БСП вече променя политическото си поведение и излиза бързо от политическото статукво. „Сега разделителната линия не е между леви-десни, а между граждани и политици”, каза още Стойнев. Той обяви, че БСП стартира подготовката на програма за управление, която ще подготви заедно с граждански организации и при много тясна работа със структурите си в страната. 

„Задкулисието не си е отишло. Защо една партия като БДЦ обявява, че на всяка цена ще подкрепя всяко едно решение на правителството и каква всъщност е цената?”, попита Стойнев.  Той обясни, че между партиите в управлението има огромно неразбирателство и всеки път ГЕРБ се бори за мнозинство, отстъпва, извиват се ръце. „2-3 милиарда са парите от контрабандата, твърди премиерът. Със същите хора, със същите институции, къде са парите от контрабандата за периода 2009-2013 г.? Щом сега ги намираме, защо тогава нямахме такива резултати?”, попита още Стойнев.

Според Стойнев няма стабилност в икономиката, няма стабилност в образованието или здравеопазването. „Ние днес цитирахме данни на Евростат, че България не е шампион по усвояване на европейските средства. Там, където Борисов реже лентичка след време започват ремонти.”, каза Стойнев. Той даде и пример с енергетиката, където уж всичко е наред, а се гласува законопроект, с който се увеличават таксите и се въвеждат нови данъци за държавните предприятия и това при положение, че ни управлява дясно правителство.

Стойнев определи газовият хъб „Балкан” като по-скоро медиен проект с много неизвестни. „Най-важният въпрос е от къде ще дойде газ за този проект”, обяви Стойнев. Според него един от източниците - газ от нашето Черноморие е въпрос на далечна перспектива, тъй като технологично са необходими между 10 и 12 години от намирането на достатъчни количества до отвеждането му до крайния потребител. Отворен остава въпросът и за цената на черноморския газ, тъй като тя ще се определя от инвеститорите, а не от правителството. „В случая при проучването компаниите Тотал, Репсол и ОМВ изразходват около 2 милиона евро на ден и логично ще искат бърза възвръщаемост на инвестицията чрез цената.

„Не е вярно, че левите правителства са бавили тези сондажи. Това е поредната лъжа. Аз лично се срещах с президента на „Тотал” в Париж и българския посланик бе свидетел на нашите разговори, тъй като имаше конкретни проблеми, който трябваше да решим бързо в правителството на Орешарски. Благодарение на нашето правителство и на предходни правителства, в момента имаме сондажи”, обяви Стойнев.

Запълването на „Балкан” с газ от системата ТАП също е под въпрос. ТАП е част от ТАНАП, а в момента по трасето, минаващо основно през кюрдски територии, има голямо напрежение. Стойнев припомни, че дивесификацията с азерска газ, е постижение на левите, а не на десните, тъй като проектът е договорен от президента Първанов, а договорът за 1 млрд. куб. м. азерска газ е подписан от правителството на Орешарски. „На ГЕРБ остана само да ходят и да се снимат в Атина и да разказват, че проектът е много добър.”, коментира той.

Основен източник за „Балкан” си остава руският газ според Стойнев. Той подчерта, че не е наясно дали българското правителство е водило разговори с руската страна, но руската позиция е ясна.  „Целта е руски  газ да достига до Централна Европа – или до Италия, или до Австрия. „Русия  няма да изгради тръба само до България и да даде на нас да го продаваме от там нататък”, поясни Стойнев.

Според него в случая с „Балкан” Европейската комисия прилага двоен стандарт. „Тя направи всичко възможно да откаже България от Южен поток, но в същото време подкрепи руския Северен поток 2. „Богатите държави в ЕС си гонят националните интереси и се обединяват. А нас ни тупат по рамото и пред медиите казват: „Много добре, направете си един хъб”, но ние нямаме ясни параметри.”, каза Стойнев.

Стойнев смята, че българската икономика няма да има евтин газ от утре, каквото е внушението. „Ако не се бяхме отказали от Южен поток, през 2018 г., българският бизнес щеше да получава природен газ на значително по-ниска цена”, поясни той.