Ерменков: Събирането на средства от държавните предприятия за разплащане с частните не води до стабилност в енергетиката

Защо цените на електроенергията на свободния пазар падат, а ще се вдигат за крайните потребители?

„Защото днес, когато цените на електроенергия на свободния пазар падат, парадоксално ни обясняват как те щели да се вдигнат за крайните потребители?”. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков  от парламентарната трибуна, по време на дебатите за промени в Закона за енергетиката. Социалистът подчерта, че се сбъдват предупрежденията на левицата, че събирането на пари от едни предприятия в енергетиката, предимно държавни, за разплащане с други предприятия в енергетиката и то само частни, не може да донесе стабилност в системата.

„Защо пак налагаме допълнителни плащания върху държавните дружества и забравяме, че имаме и електроразпределителни дружества, които по същия начин трябва да бъдат обложени, ако ще облагаме държавните?”, попита Ерменков.

Ако се слага 5% такса върху преноса на енергия, трябва да се сложи и върху разпределението

По думите му ако ще  се слага 5% върху преноса, трябва да се сложи 5% и върху разпределението. Според него ТЕЦ „Марица изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3“ не се натоварват, а за тях е все едно дали се натоварват или не, защото получават пари за студен резерв в пълния си обем. „Изтеглихме един заем за разплащане с тези централи с обещанието, че ще си икономисваме около 60 млн. лв. годишно от предоговаряне, но пропуснахте да ни кажете, че лихвите, които ще плащаме, ще са почти равни на тези икономии”, коментира депутатът.

Ерменков подчерта, че е обложено с 5% генерирането на енергия, от които някъде около 60 - 65 % от постъпленията са от държавните предприятия – от АЕЦ, от ТЕЦ „Марица изток 2“ и от ВЕЦ-овете на НЕК, а 5-те процента, които плащат „ТЕЦ Марица изток 1“ и „ТЕЦ Марица изток 3“, ги плаща НЕК. По думите му държавните предприятия, които се занимават с транспортиране на електроенергия и на газ ще се обложат с 5% от приходите за тази услуга и за достъп, а в същото време за електроразпределителните предприятия, които извършват същата такава транспортна дейност, не се предвижда подобно  облагане. „Става въпрос, от гледна точка на електроенергетиката, за държавната ЕСО за пренос и за ЕРП-тата ЧЕЗ, EVN и „ЕнергоПро“, за разпределението; за газопреносните мрежи - става въпрос за „Булгартрансгаз“ и за всички онези допълнителни газови дружества, които са полуобщински, получастни – „Овергаз“ и други, които се занимават с разпределение на газ”, обясни Ерменков.

Ерменков обясни, че във всичките тези провали, които в момента има в икономиката, в здравеопазването, образованието и т.н. и едно повишаване на електроенергията ще дойде на управляващите в повече. „Но недейте да се упражнявате на гърба на държавата и държавната енергетиката. Тя не може да издържа всичко”, призова той управляващите и подчерта, че БСП няма да подкрепи предлаганите промени в този им вид.