Валери Жаблянов: Управляващите доведоха хората в държавата до отчаяние

Май 19, 2016 Новини БСП в медиите 0 1213

ГЕРБ се доказа като непоследователна политическа сила

„Кризата в България е на отчаянието, заради правителството, което няма никаква политика, което се заяви като реформаторско, но и то вече не знае какво е”. Това каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов по телевизия „Канал 3”. По думите му излизането на АБВ от управляващата коалиция усили негативните тенденции, защото Борисов разчиташе на комфортната подкрепа на Първанов. „Вече е очевидно, че парламнтарното присъствие на мнозинството избледнява все повече”, обясни Валери Жаблянов.

Според депутатът от БСП, ГЕРБ се е доказала като непоследователна политическа сила. „Ако знаеха какво искат и ако се стремяха да въведат ясни изборни правила в България, сега имаха идеална възможност. Те обаче искат да могат да фалшифицират изборите, да ги нагласят така, че да постигнат мнозинство, да могат да ги купуват, да надписват бюлетини, да фалшифицират протоколи, президентът да си затваря очите - всичко това да им го разрешава Кодекса, след което да вдигнат шум за условията за гласуване в чужбина. Това е една от основните причини БСП да не гласува вчера”, обясни позицията на левицата Жаблянов и допълни, че тя е категорична. 

Не гласувахме, защото не сме съгласни с много повече текстове в Изборния кодекс, от тези, които върна президента

„Неучастието на БСП в гласуването бе защото не сме съгласни с много повече текстове, от тези, които върна президента”, подчерта Валери Жаблянов. По думите му акцентът трябва да бъде поставен върху организацията на изборите в България. „У нас списъците не са изчистени, секциите се разкриват по усмотрение на ЦИК, стоят и редица други въпроси, които засягат както избирателите в България, така и избирателите в чужбина. Президентът обаче не видя това, защото е пристрастен”, категоричен бе народният представител от левицата. Той обясни, че понякога гласовете в чужбина решават всичко. Народният представител от БСП даде за пример президентските избори в Румъния, където на втори тур бе избран президент на страната с помощта на гласове от чужбина. 

Според Жаблянов промените в Изборния кодекс са били неудачни, по две причини. „Първо, защото управляващите не знаят какво искат, което си личи от непоследователното поведение на Бойко Борисов. Самият чл. 14, оспорен от президента, предстои да бъде променен за трети път. Не може, когато се променя три пъти един текст в рамките на един месец, този, който иска промените, да знае какво точно иска”, обясни Валери Жаблянов.

Народният представител на БСП подчерта, че въпросът, който е бил изключително важен за БСП е задължителното гласуване. „Това е екстремна политическа мярка. Няма задължителна демокрация. Или има демокрация, в която гражданите искат да живеят на свобода и определят съдбата и политическото си поведение, или властта ги задължава да правят нещо”, обясни позицията на левицата Жаблянов.

Депутатът от левицата изрази мнение, че от няколко месеца, включително и с помощта на бившия държавен глава Първанов, се прокарва тезата за необходимост от президентска република. „Ще попаднем в условия на произвола на едно лице, което през целият си мандат не е доказал, че може да бъде президент на републиката”, коментира социалистът работата на Росен Плевнелиев като президент на страната. По думите му именно той е предизвикал на няколко пъти правителствени и парламентарни кризи. „Бе в основата на правителствената криза при предишното правителство на Пламен Орешарски, открито подкрепяше метежните действия срещу 42-то НС".

По думите му крайно време е премиерът Борисов да спре да спекулира с темата безработица, твърдейки че тя намалява. „Ако някой остане без работа, то той не си търси работа в България. Когато някой стои три месеца без работа, той не отива в Бюрото по труда, за да го запише статистиката и премиерът на челото си, и да се види как е спаднала безработицата. Просто хората отиват да работят на европейския пазар”, обясни Жаблянов и призова колегите му, които изнасят статистически данни, да спрат да го правят, защото стават смешни.