Валери Жаблянов: Приетият Изборен кодекс е скандален по отношение на третирането на правата на българските граждани

Механизмът за разкриване на секции в чужбина не ограничава конституционни права на гражданите

„Приетият Изборен кодекс е скандален по отношение на третирането на правата на българските граждани. Изработването на поправките в Изборния кодекс така, както бяха предложени от управляващите, бяха отхвърлени от БСП като подход, философия и разбиране за това как трябва да бъдат провеждани изборите в България”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов от парламентарната трибуна. Според него провеждането на задължителното гласуване е въпрос, който надхвърля представите на всеки демократично мислещ гражданин, относно това как трябва да бъде формирана законодателната власт в държавата. „Въвеждането на задължителното гласуване е скандален акт”, каза още той. По неговите думи българският парламент е задължил по безпрецедентен начин българските граждани да ходят на избори - практика основно позната в авторитарни режими.

В мотивите на Плевнелиев има много комични текстове, които нямат правен или логически характер, а са просто сбор от думички

„Мотивите на президента на връщане на начина за гласуване в чужбина са слаби. Механизмът за разкриване на секции в чужбина, както е предвидено, по никакъв начин не ограничава конституционни права на гражданите”, подчерта народният представител. Той е на мнение, че тази процедура може да затруднява гласуването и оскъпява предвижването на хората от едно място на друго, но правата на хората не се отнемат. Жаблянов подчерта, че не иска да допуска, че има пълно неразбиране от страна на президента и неговия екип какво означава конституционни права на гражданите. Депутатът от левицата обясни, че отнемане на такива би било ако бъде забранено гласуването извън територията на България. „Какъв е този принцип за пропорционалност при реализация на правата на гражданите? Къде е записан, кой го е измислил и кой го е втълпил на държавния глава, че такъв принцип съществува”, коментира народният представител, цитирайки мотивите на  Плевнелиев. Според депутата от левицата в мотивите има много комични текстове, които нямат правен или логически характер, а са просто сбор от думи. „Това не са мотиви, а политическа позиция на президента. Те са несъстоятелни”, категоричен е той.

Защо не е направило впечатление на Плевнелиев как се съставя избирателния списък в чужбина

Жаблянов засегна и темата, свързана с организацията на гласуването в чужбина. „Това е съвършено различен въпрос и според мен единствената разумна мярка е спазването на закона, извън територията на България така, както той се прилага в страната”, каза още той. Народният представител постави  въпроса по какви списъци се провеждат изборите в чужбина. „Очевидно те се съставят по друг начин и не са част от избирателния списък, по който гласуват българските граждани в страната. Защо това не е направило впечатление на президента?", попита той. Жаблянов постави и въпроса - как се удостоверява гражданството и личността при гласуване в чужбина, кои са органите, които контролират това. „Всъщност имаме два различни режима на избор. Има разлика, но тя не е в полза на гражданите, които живеят в страната”, допълни той.

Според народния представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ фактически всички български граждани са равни по права и задължения, според Конституцията. „Но по отношение на прилагането и упражняването на тези права от огромно значение е това къде живеят гражданите, защото част от правата, които аз имам като български гражданин, ако аз живея в друга държава, аз не ги упражнявам. Не поради други, а заради чисто пространствени физически причини. Фактически имаме две категории граждани”, поясни депутатът от левицата. Според него действителният въпрос е може ли българската държава да организира изборния процес извън своята територия и да гарантира за неговата автентичност - това, че там участват български граждани, със свободна воля и възможност да изразят своите политически възгледи и предпочитания. „Струва ми се, че в досегашната организация на изборите в чужбина няма такава възможност. Ветото на президента е несъстоятелно”, заключи Валери Жаблянов.