Георги Гьоков: Не ме изненадва оставката на социалния министър, а че цялото правителство не го следва

Оценката за социалната политика с една дума е – катастрофа!

„Не ме изненадва оставка на вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и напусканото на АБВ от мъглявата, безпринципна и неясна коалиция, управляваща страната ни през последната година и 6 – 7 месеца”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков от парламентарната трибуна. „Изненадва ме високата самооценка на вицепремиера Калфин и благодарностите и оценката на премиера Борисов за неговата работа”, допълни той. Народният представител попита за какво са тези високи оценки и предположи, че може би  за „отличните“ резултати на това правителство в социалната сфера. „Изненадва ме и, че цялото правителство не си подава оставката. От БСП лява България, заявяваме че това правителство се провали.”, каза още той.

Гьоков е на мнение, че икономическата и социалната политика на ГЕРБ и на това правителство е катастрофална за държавата. „Икономиката е в криза и се завладява от все по-малко, но близки до властта хора, социалната политика на кабинета е пълен провал, безработицата е огромна, бедността се увеличава и чука на прага на все повече български семейства и те изпадат под официалния праг на бедността”, обясни той. По неговите думи управляващите са се провалили във всички сфери на държавната политика, но най-вече в здравеопазването, образованието и социалната сфера. „Оценката за социалната политика на отиващия си министър и на това правителство може да се изрази с една дума – „трагедия“ или ако щете „катастрофа“, категоричен е депутатът от левицата. Според него хората са възмутени от антисоциалната политика на това правителство, която на практика е политика не за народа, а срещу народа.
Гьоков припомни и замразените социални плащания на най-уязвимите слоеве от обществото, както и замразените доходи. „Дори участието на АБВ в това управление и уж „левият“ социален министър не можа да Ви легитимира, като правещи нещо положително в социалната сфера”, подчерта социалистът.
Направихте жестока и човекомразна пенсионна „реформа“.


„Заложихте още милиарди и милиарди нови дългове, които ще плащат децата и внуците ни, ако те въобще останат в тази държава”, коментира той и продължи: „Направихте жестока и човекомразна пенсионна „реформа“, която на практика лишава българина от възможност да се пенсионира”. По неговите думи здравната „реформа“ е още по-жестока, а недомислената образователна „реформа“ ще довърши българския народ и ще го доведе в близките години до 5 млн. население – бедно, болно, озлобено, безпросветно. „Нищо, ама буквално нищо, не направихте за преодоляване на демографската катастрофа. Напротив, задълбочихте я с отношението си към майките, като им замразихте плащанията”, допълни народният представител.
И най-големият експерт да сложите за социален министър при тази политика, която водите, няма бъдеще за българския народ
„Сега вместо да си подадете оставката и да си ходите по живо, по здраво предлагате ремонт на кабинета”, каза още Гьоков. Според него проблемът не е в личността на министъра, а по-скоро е изцяло в политиката, която водите правителството, защото Калфин, е четвъртият министър, който по една или друга причина си отива от този кабинет. „Ние нямаме надежда. Ако се задържите на власт, в което аз се съмнявам, този министър ще трябва да решава редица проблеми”, посочи той и зададе няколко въпроса към бъдещият социален министър: може ли да се очаква размразяване на социалните плащания в следващия бюджет; ще има ли ревизия на така приетата пенсионна „реформа“, изразяваща се в облекчаване на режима за пенсиониране; какви конкретни действия ще бъдат предприети за решаване на проблемите с демографската криза; ще има ли воля да сложи справедливост и ред в социалното подпомагане и решаване проблемите на хората с увреждания. „Какви ще са действията й за намаляване на безработицата и за повишаване на доходите на хората и какви ще са решенията за трудовата експертиза (ТЕЛК) в полза на хората с увреждания или в посока на орязване на правата им?”, продължи да пита народният представител. Той подчерта, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи тези промени в кабинета „Борисов 2“. „Няма да ги подкрепим, не заради предлаганата личност, а заради убедеността ни, че и най-големият експерт да сложите за социален министър при тази политика, която водите, няма бъдеще за българския народ”, каза още той. Според него с всеки един изминал ден от това управление, България потъва и фатално се отдалечава от представите за съвременна социална и правова държава!