Филип Попов: БСП няма да подкрепи използването на Изборния кодекс за задкулисието на управляващите

Май 18, 2016 Новини БСП в медиите 0 1249

Президентът използва ветото, за да спои безпринципната коалиция

„БСП има последователна позиция за Изборния кодекс, която ще потвърди отново в пленарна зала. Когато днес се гласува „за” или „против” закона, БСП няма да го подкрепи”.  Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов. По думите му в целия процес на приемане на Изборния кодекс управляващото мнозинство се е договаряло. „Ние сме против този закон в неговата цялост, защото той не урежда добре публичните отношения в тази сфера. Той е направен единствено и само с цел да се осигурят служебни победи на управляващите и е негоден за употреба”, обясни социалистът.

Филип Попов подчерта, че спекулацията на управляващите с използването на кодекса за лични договорки е станала явна за всички. „БСП няма да е част от договорките на управляващите и задкулисието им. Няма да бъдем свързани с нарушаването на Конституцията и основни български закони, което те продължават да правят с подкрепата на президента”, категоричен бе народният представител от левицата.

Попов заяви, че ветото на президента не отговаря на мотивите записани в него. Социалистът подчерта, че ако президентът пазеше Конституцията и интересите на гражданите, нямаше да наложи вето само на този член от кодекса но и на много други, като този за задължителното гласуване. По повод на възможността на българите в чужбина да упражнят правото си на глас, той обясни, че Конституцията дава равен достъп на всеки българин, независимо къде се намира, до изборните секции и БСП стои твърдо зад това право.

Тази коалиция е изчерпана. Управляващите да си подадат  оставките

„Инструментът вето е конституционен инструмент, който сега президентът употребява, за да спои безпринципната коалиция на управляващите”, заяви социалистът. Според Попов Плевнелиев връща закона в пленарна зала, за да могат да си довършат управляващите договорките, което не са успели да направят при приемането на закона. „Тази коалиция е изчерпана. Подайте си оставките и да вървим към нещо по-добро”, призова Филип Попов управляващите.