Янаки Стоилов: Трябва да се зачита волята на гражданите, в съгласие с Конституцията

Като парламентаристи, не популисти няма да участваме в решението за референдум, категоричен е Филип Попов

„Няма как да не зачетем инициативата на няколкостотин хиляди български граждани. Заедно с това обаче, част от въпросите на референдума, поставят теми, които засягат Конституцията”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛАГРИЯ Янаки Стоилов.  Той припомни, че именно левицата е била автор на законопроекта за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Стоилов подчерта, че БСП винаги е подкрепяла правото на българските граждани да изразяват своята воля. По думите му обаче сега се поставят въпросите не за самия референдум, а къде са границите на икономическата, политическата и медийната власт. „Може ли да се допусне концентрирането на всички тези власти в ръцете на няколко души. Демокрация има само когато различните ресурси на властта са разделени и са в различни ръце”, заяви социалистът. По думите му първо трябва да се отговори дали част от тези въпроси са конституционно допустими. „От една страна трябва да се зачита волята на инициаторите. От друга страна в българската Конституция е записано, че референдум може да се провежда по въпроси включително и от конституционен характер, но не и от въпроси, които са в рамките на компетенциите на Велико народно събрание”,  обясни той.

Като пример Стоилов даде въпроса „Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120 души.” Той попита къде е критичната граница, която би намалила ролята на парламента, като основна институция в държавата. По думите му намаляването на броя на депутатите на половина повдига този въпрос. Според него отговорът може да бъде намерен и след гласуването в пленарна зала, тъй като е от компетенцията на Конституционния съд. Той попита и дали намаляването на състава на парламента ще усили неговата тежест по отношение на изпълнителната власт и ще доближи ли гражданите до работата на НС?

Стоилов заяви, че е нормално настроението в момента у гражданите по отношение на парламента, след като той един ден взима решения, а на следващия ден се гласува обратно решение или когато премиерът заяви, че то няма да се прилага. „Какъв авторитет може да има тази институция. В тази ситуация колкото по-малък брой депутати се  предложи  на гражданите, толкова повече те ще го харесат”. Според него българската политика все повече се приватизира и демокрацията в е упадък - 1% от хората притежават толкова богатство колкото останалите 99% и те няма как да не се превръщат в представители на противоположни групи. „Ако се запази същия модел на създаване и преразпределяне и злоупотреби с общественото богатство животът на хората няма да се промени независимо какви промени ще бъдат направени в политическата система”, заключи Янаки Стоилов.

Филип Попов: Като парламентаристи, не популисти няма да участваме в решението за референдум

„С ясното съзнание на парламентаристи, а не на популисти  категорично отказваме да сме част от решението за референдума”, заяви в пленарна зала депутатът от ПГ на левицата Филип Попов. По думите му за свикването на референдум има две условия. Той обясни, че едното е изпълнено – събрани са над 400 хиляди подписа. Попов допълни обаче, че по отношение на второто -  наличието на основателни съмнения за навлизане в правомощията на Великото народно събрание, трябва да се произнесе Конституционния съд, а към момента той не се е произнесъл. „Народните представители даваме клетва да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа. Интересът на народа, уважаеми народни представители, е правовия ред и върховенството  на закона. Ние не можем да си позволим, по какъвто и да е начин да участваме във формирането на този акт на НС  не и докато няма произнасяне от КС”, заключи Филип Попов.