Корнелия Нинова: БСП ще е силна партия, която да изразява мненията на хората и няма да ги предава

Май 10, 2016 Новини БСП в медиите 2 2165

БСП ще стане категорична твърда опозиция

„Левите хора в България трябва да знаят, че ще има силна партия, която да изразява техните мнения и няма да ги предава. Ще се борим с вас, хора!“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на Бтв. Наблегна, че БСП ще стане категорична твърда опозиция. Тя отрече слухове, че след Конгреса левицата ще се коалира с ГЕРБ и ще тръгнат заедно към предсрочни избори. „Ние ще превърнем БСП в алтернатива на това, което прави Бойко Борисов и съсипва държавата. Сваляме кабинета на Борисов и отиваме на предсрочни избори. Това са стъпките, които трябва да извървим“, каза още тя. Според нея след президентските избори ще има предсрочни. „Няма да бъда кандидат за президент и все още не сме избрали човек. Този разговор предстои след свикване на новите органи на партията“, посочи Нинова.

В БСП решенията няма да се взимат еднолично

Председателят на БСП обясни, че е разделила задачите и работата на две - партийни промени и държавни дела. Тя съобщи, че следваща седмица ще свика новия Национален съвет и ще бъде избрано Изпълнително бюро, като се разпределят задачите и функциите. „Ще предложа да се разделим на лъчове, да направим екипи и да тръгнем по страната. Искам среща с всяка общинска организация. Да ни посочат по три проблема, и ние трябва да решим т.е. ежедневна работа по структурите“, категорична е лидерът на БСП. „Ще променя стила в БСП – повече няма нашите хора да научават важните неща за партията от медиите“, и допълни, че решенията ще се взимат там, където трябва и няма да бъдат еднолични. „Предложих по важните въпроси да се прави референдум и да се пита партията“, припомни още тя. Според нея хората в БСП са казали, че не им харесва сегашното състояние левицата да губи избори. Нинова подчерта, че нейният избор не е бил обединение срещу Миков, а желание за промяна на партията. Тя обясни, че предстои да сформира своя екип. „С Миков потърсихме общо обединение и да вървим напред, за да няма противоборство вътре. Разочарованите от този избор да не тръгват срещу БСП и мисля, че имаме съгласие“, коментира тя и обясни, че ако е имало негативни похвати преди Конгреса, те трябва да останат в миналото-"Стига! Започваме да работим!“ Тя припомни, че вътрешнопартийните битки отслабват цялата партия.

На въпрос дали са останали остриета в БСП, след като Мая Манолова стана омбудсман, а Нинова – председател на БСП, тя отговори: „Сега ще видите нови и млади хора, но и с опита на старите. БСП тръгва като остра партия, а не като отделни остриета“.

Попитана какво й е казал Сергей Станишев след избора, тя обясни, че едно от нещата е било да се планира посещение в Брюксел и да се засилят връзките между БСП и другите социалистически партии. „Да започнем да мислим за нова лява политика в Европа, защото има какво да се прави в този смисъл“, допълни тя.

Относно обвиненията, че е била член на СДС, Нинова обясни, че партия се избира един път в живота. „Аз избрах пътя си и никога не съм била член на друга партия“, каза още тя.