Янаки Стоилов: Подкрепата за БСП расте, благодарение на нейния ляв курс

Май 05, 2016 Новини БСП в медиите 0 1498

Михаил Миков предприе редица действия, които бяха необходими за развитието на курса на партията

„В последните месеци подкрепата за БСП се увеличава. Важно е тази тенденция да се запази. От развръзката на Конгреса ни се очаква БСП да получи силен тласък и в следващите месеци да покаже, че е партията, която може да съсредоточи очакванията на хората в България за достоен живот”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в предаването „Още от деня” по БНТ. Според него ролята на големите партии е да излъчват държавници. „Те трябва да могат да отстояват националните интереси и да призоват всички институции да оползотворяват националните и европейски ресурси, за да може резултатите от това да бъдат в подкрепа на обществото”, подчерта Стоилов. Той каза също, че предстоящият Конгрес на левицата ще бъде най-прозрачният – от отпечатването на бюлетините, до гласуването и отчитането на изборните резултати.

Михаил Миков предприе редица действия, които бяха необходими за развитието на курса на партията

На въпрос каква оценка дава на председателя на БСП Михаил Миков, Янаки Стоилов каза, че ще даде оценка, гледайки отстрани. „За около 2 години, Миков предприе редица действия, които бяха необходими за развитието на курса на партията – с преориентация към прогресивното облагане, с проблемите за демографската криза, с категоричната реакция срещу проблемите в здравеопазването”, обясни зам.-председателят на БСП. По думите му в областта на организационната дейност, в левицата сега много по-ясно се вижда какво представляват структурите на партията. „Сега в БСП са направени най-големите персонални промени от 1990 г. насам. Факт е, че около 50% от ръководителите на общинските организации са нови и това е част от обновяването в партията. Промени настъпиха и в ръководството на БСП”, обясни той. Стоилов допълни, че някои, включително и от БСП, твърде много са свикнали да участват в схеми и сделки. „Аз обаче, винаги съм отстоявал позицията – идеите, политиката и конкретните ангажименти да бъдат на преден план”, заяви зам.-председателят на социалистите.

Левият курс, лявата политическа ориентация на БСП вече не се оспорва

Според Янаки Стоилов много важен момент от развитието на БСП е фактът, че левият курс, лявата политическа ориентация на партията вече не се оспорва. „Трябва да има последователност между идеите, политиката и хората, които ще ги отстояват. Горчивият ни опит от предишни години показва, че когато има разминавания в това отношение, БСП е плащала висока цена”, подчерта зам.-председателят на социалистите. Той каза още, че всяко едно младо поколение трябва да има шанс в левицата. „Политиката не се дели на млади и стари”, обясни Стоилов.

По повод идеите за мандатност в партията, Янаки Стоилов обясни, че е хубаво де се отчете кой какво е направил за БСП. „В първия си мандат, аз бях един от участниците в изготвянето на Конституцията ни, а в един от следващите – се противопоставих на въвеждането на точно този здравен модел, който сега изтощава българските граждани и въпреки повечето пари в сферата, предлага по-ниско качество на услугите”, заяви той.  Като други негови инициативи Янаки Стоилов посочи промени в Търговския закон, засягащи несъстоятелността на търговските дружества, с които са били спасени десетки милиони на добросъвестни фирми.

По повод промените в Изборния кодекс, Янаки Стоилов припомни как управляващите нееднократно са сменяли своята позиция. „Тогава се пита – може ли устойчиво да управлява една партия, ако ние не можем да се ориентираме с месеци каква теза тя поддържа”, категоричен бе зам.-председателят на БСП. Той припомни, че поведението на управляващите е било същото и за задължителното гласуване, и по много други важни теми.

На въпрос опасно ли е подписването на ТПТИ, Янаки Стоилов заяви, че за защитата на околната среда, качеството на храните, условията за малкия и среден бизнес, споразумението носи много повече от рискове. „ЕС трябва да се замисля дали в Евроатлантическото пространство, в което те съществуват, не трябва да се търсят повече пътища за самостоятелност”, обясни той.

Според него разликата между социалистите и десните е, че първите не се задоволяват само с коригиране на дясната политика, а с промяна на модела на управление и социално-икономическата система. „Това споразумение ни оставя в тази система, която не е в интерес на мнозинството от хората и на част от производителите”, категоричен бе той. Стоилов припомни също как левицата е поставяла тези въпроси в парламента, но правителството е отказало да ги разисква. „Опасявам се, че нашите министри ще се присъединят към това, което се реши в Брюксел, и България не ще бъде една от тези, които смятат, че преговорите не трябва да бъдат продължавани”, категоричен бе зам.-председателят на левицата.