В. Григорова, „Солидарна България”: С помощта на левицата и нейния председател Михаил Миков събрахме хиляди подписи против ТПТИ

Май 05, 2016 Новини БСП в медиите 0 1232

Това бе неоценима помощ от страна на БСП, смята тя

„Благодарим на председателя на БСП Михаил Миков, който активно подпомогна кампанията, започната по инициатива на „Стоп ТПТИ”. Това заяви Ваня Григорова от „Солидарна България” в ефира на Радио „Фокус”. Тя обясни, че няколко месеца след започване на събирането на подписка срещу начина, по който се водят преговорите за ТПТИ и за това, което се знае, че съдържа споразумението, председателят на БСП се свързва с тях и изразява своята подкрепа за събирането на подписи. „След разговора, за около месец, се събраха над 20 000 подписа с помощта на левицата, като се подписаха общо над 32 000. Това бе една неоценима помощ от страна на БСП”, категорична бе тя. По думите й левицата е единствената голяма, парламентарно представена партия, която има позиция на хартия. „Но имаше и ясни действия в подкрепа на подписаното от тях. В подкрепа на резолюцията в ЕП, единствените евродепутати, които гласуваха „против” резолюция, която съдържа ISDS, бяха евродепутатите от БСП”, каза също тя.

Правителството мълчи за ТПТИ

Ваня Григорова каза също, че в България не се води достатъчно активен разговор по темата, за да може хората да нямат интерес от това споразумение. Според нея нашият национален интерес в този случай не е формулиран. „Правителството ни мълчи. Категорично отказва да заеме ясна позиция. Нека да каже кои точки от споразумението би подкрепило, макар че доколкото знам - в преговорните екипи няма българин”, подчерта тя.

Според нея българите нямат детайлна информация за споразумението. „Макар от началото на 2014 г. ние да търсим позицията на правителството, на министри, депутати и евродепутати, никой не се ангажира с позиция”, категорична бе Ваня Григорова. По думите й единствените позиции, които са изтекли в публичното пространство са били тези, изготвени от отдели на български министерства, в които са загатвани заплахите, но в по-голямата си част в тях са се преповтаряли опорните точки на ЕК. „Експертни анализи обаче има, и първият бе именно на „Солидарна България”. Вторият бе публикуван от Института за пазарна икономика. Разбира се, нашите позиции са диаметрално противоположни с техните, а донякъде различията са базирани и на това, че докладът на Института се финансира от американското посолство”, обясни тя.

Има реална опасност ТПТИ да отнеме суверенитета на държавите, застанали зад това споразумение

На въпрос какви заплахи крие ТПТИ за суверенитета на държавите и има ли опасност свободната търговия да остане на заден план, Ваня Григорова обясни, че опасността да се случи точно това е реална. „Защото в това споразумение е включен механизъм за защита интересите на бизнеса, когато има спор с държавата. Тези спорове се решават в наднационални трибунали, в които трима или повече съдии–арбитри, решават кой е прав – държавата или бизнеса”, каза тя. Григорова обаче обясни, че когато се говори за бизнеса, се изключват малкият и среден. „Защото таксите за подобни дела са огромни. Това е недостъпно правосъдие за малкия и среден бизнес”, категорична бе тя.

Тя каза още, че на 11 май ще бъде направена дискусия за СЕТА – търговското споразумение между ЕС и Канада. „Отново ще се опитаме да разберем позицията на правителството, като поканим вицепремиера Меглена Кунева и външния ни министър Даниел Митов. Надяваме се да изпратят техни представители”, каза Григорова.