Управляващите злепоставят България пред света

От мнозинството  се чудят как  да се измъкнат от конфликта, който сами забъркаха Отказът на мнозинството да се разгледа декларацията за отзоваването на посланиците ни в САЩ и в Турция е опит то да излезе от конфузната ситуация, в която го е поставила външният министър Желева, а на парламентарно ниво - Сидеров и Костов

От мнозинството  се чудят как  да се измъкнат от конфликта, който сами забъркаха

Отказът на мнозинството да се разгледа декларацията за отзоваването на посланиците ни в САЩ и в Турция е опит то да излезе от конфузната ситуация, в която го е поставила външният министър Желева, а на парламентарно ниво - Сидеров и Костов. Това каза на брифинг в парламента депутатът от Коалиция за България Мая Манолова. По думите й управляващите търсят начин да излязат от конфликта с институциите, който забъркаха и от злепоставянето на България пред света.

„За съжаление, успешен беше опитът на външния министър да заблуди правителството, да заблуди премиера, че е проведена съгласувателна процедура по отзоваване на двамата посланика", коментира Манолова. Тя добави, че Решение номер 2 от 2002г. на Конституционния съд гласи, че е необходима съгласуваност между президента и правителството по отношение на провеждането на външната политика, включително назначаването и отзоваването на ръководителите на дипломатическите представителства на България.

Манолова изтъкна, че българският президент не е регистратор, не е деловодител, който просто да отразява предложенията на правителството. „Това е негово конституционно правомощие и решението по това правомощие той взима обосновано, мотивирано и след като разполага с цялата необходима информация", обясни депутатът.

 „Посланиците вече са дискредитиране вследствие на тази разправия, на това противопоставяне между институциите и отдаваме тяхното желание за оставка на това, че те се чувстват дискредитирани", заяви от своя страна Корнелия Нинова.

По- рано през деня Манолова коментира, че готвената от мнозинството декларация обижда българските дипломати в чужбина. По думите й парламентът все повече започва да се превръща в конвент. „Той влиза в ролята си на арбитър, на ментор, който да внуши на българския президент как да изпълнява правомощията си", заяви депутатът.