Заплахите за забрана на БСП предизвикаха тревога и загриженост сред членовете на ПЕС

Изявленията на българския министър - председател Бойко Борисов за забрана на Българската социалистическа партия, основна политическа опозиция на днешното управление, предизвикаха тревога и загриженост сред членовете на  Партията на европейските социалисти

Изявленията на българския министър - председател Бойко Борисов за забрана на Българската социалистическа партия, основна политическа опозиция на днешното управление, предизвикаха тревога и загриженост сред членовете на  Партията на европейските социалисти.

Председателят на ПЕС - Пол Нируп Расмусен, призова българското правителство да се придържа към демократичните принципи на управление,  към защита на политическия плурализъм и основните права.

Пол Нируп Расмусен изрази подкрепата си за Българската социалистическа партия, не само, защото те я е основната политическа опозиция на ГЕРБ в българския парламент, но защото е и част от семейството на европейските социалисти.

Партията на европейските социалисти остро се противопоставя на подобни заплахи, обиди и натиск, упражняван върху членове или поддръжници на всяка политическа партия, без оглед на нейната политическа принадлежност, просто само защото изразяват мнение, различно от това на българския министър - председател и неговата политическа партия.

Европа очаква от българското правителство да съблюдава принципите на демокрацията, свобода на словото и върховенството на закона. Това включва уважение и зачитане на различно мнение и защита на политическия плурализъм.

Липсата на подобно уважение би било 20 години крачка назад в опитите на българския народ да изгради и защити едно демократично общество, е позицията на европейските социалисти.